ACTUEEL

NVWA krijgt 'chef voedselveiligheid'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt een speciale coördinator die ervoor moet zorgen dat de toezichthouder de voedselveiligheid niet meer uit het oog verliest. Dat moet voorkomen dat het weer zo misgaat als bij het schandaal rond de met bestrijdingsmiddel vervuilde eieren. Maar extra geld wil het kabinet de overbelaste NVWA niet beloven.

Het kabinet zegt zich de harde conclusies aan te trekken van de commissie die het eierschandaal heeft onderzocht en wil haar "aanbevelingen opvolgen''. Daarom krijgt de NVWA een 'chef voedselveiligheid', die het beslissende woord krijgt als de voedselveiligheid in het geding is. Ook moet hij ervoor zorgen dat de betrokken ministeries, de Europese Commissie en andere betrokkenen beter samenwerken en van elkaar weten wat ze doen.

Politieke doodzonde

Op enkele harde verwijten van de commissie gaan minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) en zijn collega Carola Schouten (Voedselkwaliteit) niet in. Zo stelt de commissie dat het toenmalige kabinet de Kamer bij het uitbreken van het schandaal vorige zomer niet alles heeft verteld wat het wist. Dat geldt als een politieke doodzonde. Maar de beide ministers kijken liever hoe de voedselveiligheid beter kan worden beschermd, dan daarover na te kaarten. Ook de commissie zou het overigens "eeuwig zonde vinden'' als een discussie over het informeren van de Kamer de gebrekkige bewaking van de voedselveiligheid van de agenda verdringt.

De politiek valt volgens de commissie aan te rekenen dat de NVWA is uitgekleed en daardoor steken liet vallen. Maar Bruins en Schouten beloven geen extra geld. Ze wijzen erop dat het kabinet bij zijn aantreden al een extraatje voor de dienst heeft uitgetrokken.

De beide ministers erkennen wel dat zij meer de touwtjes in handen moeten nemen om de voedselveiligheid te bewaken. Bruins en Schouten gaan op aandringen van de commissie ook nog eens bekijken of de aansturing van de NVWA niet beter kan. Maar ze voelen er niet voor die voortaan helemaal bij een van de twee ministeries onder te brengen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top