ACTUEEL

IGZ start groot onderzoek naar vrijheidsbeperking

De inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) start met een tweede grootschalig onderzoek naar de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen in de ouderen- en gehandicaptenzorg. De inspectie bezoekt dit voorjaar honderd zorginstellingen om vast te stellen hoe ver zij daarmee zijn.

Richtlijn vrijheidsbeperkende maatregelen

Uit het eerste onderzoek in 2007 concludeerde de IGZ dat vrijheidsbeperkende maatregelen “verantwoord teruggedrongen kunnen en moeten worden”. Het is namelijk bewezen dat vrijheidsbeperkende maatregelen schade kunnen toebrengen aan de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Bovendien zijn er volgens de IGZ andere manieren om veiligheid te bieden waarbij de bewegingsvrijheid niet of veel minder wordt aangetast.

Langdurige zorg

De inspectie bezoekt de komende maanden honderd instellingen voor langdurige zorg. Deze zijn gekozen op  basis van een a-selecte steekproef. Hier onderzoekt de inspectie of en hoe de richtlijnen in de praktijk worden toegepast.  Naar aanleiding van het eerste onderzoek in 2007 heeft VWS de publicatie Richtinggevend kader vrijheidsbeperkingen uitgebracht. Hierin staan de  richtlijnen voor de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg.

Eindrapport IGZ

De inspectie verwacht in december dit jaar met de eindrapportage naar buiten te komen. Dan maakt ze ook de individuele instellingsrapporten openbaar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top