ACTUEEL

Mediq maakt winst ondanks dalende omzet

Apotheekuitbater en medicijnengroothandelaar Mediq heeft een goed laatste kwartaal achter de rug. Het bedrijf wist ondanks een dalende omzet de winst op te schroeven, zo bleek uit de donderdag bekendgemaakte vierdekwartaalcijfers.

Inkomsten Mediq

De inkomsten bedroegen 634,4 miljoen euro tegen 649 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 25,8 miljoen euro, 54 procent meer dan in de laatste maanden van 2008. Onder de streep hield Mediq, voorheen OPG, 14,5 miljoen euro over, 12,2 miljoen euro meer dan een jaar eerder. De behaalde resultaten liggen hoger dan de verwachting van analisten.

Minder omzet

Voor heel 2009 bedroeg de omzet 2,6 miljoen euro, 5 procent minder dan in 2008. Het bedrijfsresultaat bleef steken op 116 miljoen euro, meer dan de door het bedrijf zelf afgegeven verwachting van rond de 110 miljoen euro en de gemiddelde verwachting van analisten. De nettowinst bedroeg 74,5 miljoen euro. In 2008 stond er een verlies onder de streep door forse afschrijvingen op goodwill.

Verwachting omzetgroei

Mediq verwacht voor dit jaar een autonome omzetgroei van 3 tot 5 procent tegen constante wisselkoersen te behalen. “De resultaten in 2009 en de positieve ontwikkelingen in met name het directe en institutionele kanaal geven ons voldoende vertrouwen voor het jaar 2010”, aldus topman Marc van Gelder.

Winstgevende onderdelen

Onderdeel Direct (bezorging van medische middelen aan huis) en Institutioneel (de levering aan onder meer ziekenhuizen) deden het goed in de laatste maanden. De omzet steeg met 7 procent en het bedrijfsresultaat met 8 procent. Deze divisie is goed voor bijna driekwart van het totale bedrijfsresultaat.

Preferentiebeleid

De apotheekdivisie in Nederland heeft last van het preferentiebeleid waarbij zorgverzekeraars alleen nog de laagstgeprijsde middelen vergoeden van een grote groep medicijnen waarop het patent is verlopen. Zowel de omzet als de winstgevendheid lijdt hieronder. Verdere uitbreiding van het beleid zal ook in 2010 leiden tot een negatief effect op het bedrijfsresultaat van 16 miljoen euro, meent Mediq. Kostenbesparingen en een hogere receptregelvergoeding moeten dit negatieve effect opvangen.

Herstructureringsprogramma

Het herstructureringsprogramma dat Mediq bij de Poolse apotheken doorvoert, werpt naar eigen zeggen zijn vruchten af. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 3,3 miljoen euro, tegen een verlies van 0,7 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2008. De zwakke munt van Polen, de zloty, drukt wel de inkomsten.

Aandeelhouders krijgen 0,44 euro per aandeel dividend uitgekeerd tegen 0,30 euro per aandeel in 2008.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top