ACTUEEL

Brabant steekt 5 miljoen in innovatiesamenwerkingen

De provincie Noord-Brabant wil vijf miljoen euro investeren in medische innovatie. Het geld wordt in 2018 en 2019 ingezet om midden- en kleinbedrijf, kennisinstellingen en zorginstellingen beter te laten samenwerken en zo medische producten en diensten sneller op de markt te brengen.

Het voorstel is gedaan door Gedeputeerde Staten van Brabant, zo meldt de provincie op haar website. Provinciale Staten moeten er nog over beslissen. Er werken nu ongeveer 350 bedrijven in Brabant aan de ontwikkeling van medische technologie, vooral in Eindhoven. In en rond Oss wordt vooral gewerkt aan biofarmaceutische oplossingen. Daarnaast werkt Brabant veel aan vernieuwingen in de regeneratieve geneeskunde. De provincie wil vooral deze kansrijke sectoren ondersteunen en bedrijven stimuleren nieuwe technologie als robotica en kunstmatige intelligentie toe te passen in de zorg.

Draagkracht

De meeste innovaties in de medische en farmaceutische industrie komen van mkb-bedrijven. Grote bedrijven kopen de licenties vaak over. Maar mkb-ondernemingen hebben minder toegang tot kennis en netwerken als de grote bedrijven. Daarnaast hebben ze niet de draagkracht om de hoge kosten en lange looptijden van onderzoek op te vangen. Dat belemmert de snelheid waarmee nieuwe producten en diensten de patiënt bereiken. Structureel samenwerken kan dit verbeteren.

Brabant kent al een aantal samenwerkingen in Roosendaal, Breda en Tilburg, waar wordt gewerkt in  verschillende testomgevingen aan het toetsen, verbeteren en implementeren van zorginnovaties. De focus ligt daarbij vooral op het behandelen van kanker.  De provincie wil samenwerkingsinitiatieven op deze terreinen versterken om de toepassing van technologische en sociale innovaties te versnellen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top