ACTUEEL

'Goedbedoelde campagnes splijten samenleving'

Goedbedoelde overheidscampagnes om mensen over te halen gezond te leven, splijten de samenleving in winnaars die het 'goed' doen en verliezers die niet aan de norm voldoen. Dat concludeert Susanne Täuber, sociaal psycholoog en hoofddocent aan de Universiteit Groningen, op basis van onderzoek.

"De voortdurende nadruk vanuit de overheid op gezondheid en leefstijl leidt tot een nieuwe sociale norm die mensen ongewild tegen elkaar opzet. Burgers die aan de norm voldoen, bijvoorbeeld niet-rokers of sporters, stigmatiseren groepen die niet aan de norm voldoen, zoals rokers of mensen met overgewicht", zegt Täuber.

De boodschap in overheidscampagnes is volgens haar voortdurend dat iedereen een eigen keuze heeft, en controle over zijn gedrag. "Maar dat is niet zo. Vaak kunnen mensen er niks aan doen dat ze bijvoorbeeld dik zijn. Je kan wel blijven wijzen naar deze mensen, maar daar bereik je niks mee. Ze raken dan gedemotiveerd, gaan zich slecht voelen en gaan juist nog meer eten."

Gezondheidsnorm

Tegelijkertijd gaan mensen die aan de gezondheidsnorm voldoen onbewust denken: "ik doe goed mijn best, waarom doe jij dat niet? Omdat jij ongezond eet of onvoldoende beweegt, veroorzaak jij extra kosten voor onze samenleving. Het geld dat de overheid aan jou uitgeeft omdat jij zo dik bent, komen wij tekort bij onze scholen." De huidige overheidscommunicatie roept volgens haar onbewust de vraag op of iemand een ‘goed’ mens is of niet. Dat moet dringend veranderen'', vindt Täuber.

Haar onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Psychology. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

8 juli 2018

"Vaak kunnen mensen er niks aan doen dat ze bijvoorbeeld dik zijn. "
FC: Dat komt soms voor, bij bepaalde stofwisselings- en vochthuishoudingsziekten, maar "vaak"? Daar zal mw. Täuber het overtuigende wetenschappelijke bewijs voor moeten leveren. Ze zal daarvoor moeten aantonen dat er *geen* klinisch relevante correlatie bestaat tussen voedings- en beweegpatroon enerzijds en overgewicht anderzijds. Want alle fysiologie- en diëtiekboeken stellen het tegenovergestelde.

Tot dat moment blijft haar stelling 'opinion-based' i.p.v. 'evidence-based'. Het zou verder wellicht beter zijn als ze op zoek gaat naar manieren om mensen met een slecht voedings- en beweegpatroon te motiveren dat te verbeteren.

Top