ACTUEEL

Personeel UMC's voert actie

Naar schatting 450 verpleegkundigen en andere medewerkers van het UMC Groningen hebben op 5 juli korte tijd het werk neergelegd en geprotesteerd op het plein voor het ziekenhuis. Werknemers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en UMC Utrecht voeren volgende week stiptheidsacties.

Medewerkers van de overige academische ziekenhuizen zullen later aanhaken, kondigt vakbond FNV Zorg & Welzijn aan. De acties gaan in beide ziekenhuizen ruim een maand duren. “Patiëntveiligheid staat in alle gevallen voorop'', garandeert de bond. Maar medewerkers gaan zich wel strikt aan hun formele schema houden. Dat betekent dat ze in principe geen overwerk doen, gebruikmaken van al hun pauzes en dat ze roosterwijzigingen op korte termijn niet accepteren.

Op afdelingen als de spoedeisende hulp, intensive care, neonatologie en acute psychiatrie maken de medewerkers wel altijd eerst hun werk af alvorens te pauzeren. Op andere afdelingen dragen ze het werk over aan collega's als het weer tijd is voor pauze.

Waardering

Aanleiding voor de acties zijn de vastgelopen cao-onderhandelingen. In totaal vallen daar zo'n 60.000 mensen onder. De medewerkers eisen “meer waardering en respect'' en loonsverhoging. Verder moet er volgens hen nodig iets worden gedaan aan de werkdruk. Door personeelstekorten is het ,”eerder normaal dan uitzonderlijk geworden'' om overuren te draaien, stelt FNV. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top