ACTUEEL

Grote prijsverschillen beugels en kunstgebitten

De prijs van een beugel of kunstgebit kan in Nederland nogal variëren. Dat blijkt uit de monitor mondzorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Opvallend is dat tandartsen per patiënt hogere kosten declareren, terwijl de tarieven zijn gedaald.

Eveneens opmerkelijk is dat er meer  gedeclareerd is voor preventieve zorg, zoals gebitsreiniging, maar dat dit nog niet terug te zien is in bijvoorbeeld een stagnatie van het aantal vullingen. Er zijn ook grote verschillen tussen praktijken in de hoeveelheid preventieve mondzorg die zij leveren. Economische verbeteringen zouden een verklaring kunnen zijn voor de hogere nota's, maar dat is niet onderzocht.

Vergelijken

De prijsverschillen worden veroorzaakt door variatie in materiaalkosten, stelt de NZa. Het loont dus voor patiënten om deze kosten tussen verschillende praktijken  te vergelijken. De NZa roept tandartsen, orthodontisten en mondhygiënisten dan ook op om de patiënt goed te informeren over de kosten en eventuele keuzemogelijkheden. Daarnaast ziet de NZa graag dat mondzorgaanbieders kwaliteitsrichtlijnen opstellen, zodat duidelijk wordt welke behandeling in welke situatie het meest aangewezen is.

 

Zorgaanbieders zijn verplicht om bij behandelingen vanaf 250 euro altijd een begroting te verstrekken aan de patiënt en om de verschillende opties in behandeling, keuzes in materialen en technieken en de kosten hiervan te bespreken. Ook moeten zij per 1 januari 2018 de prijslijst voor materiaal- en techniekkosten op hun website plaatsen, de patiënt aanbieden om de inkoopnota in te zien en de kosten op een juiste manier in rekening brengen.

Bekostiging

De NZa wil de komende periode met de sector aan de slag met het verder ontwikkelen van de bekostiging van de mondzorg. Het is de ambitie van de NZa om net als in verschillende andere sectoren ook in de mondzorg meer aandacht te geven aan kwaliteit, uitkomsten, preventie en transparantie voor de patiënt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top