ACTUEEL

Obama zet partijen onder druk over zorgplan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Democratische partijgenoten en de Republikeinse oppositie onder druk gezet om de problemen rond de hervorming van de gezondheidszorg op te lossen. Een topbijeenkomst komende week over de kwestie is daarvoor een belangrijke testcase, zei het staatshoofd zaterdag tijdens zijn wekelijkse radio- en internettoespraak voor de Amerikaanse bevolking.

Obama wil stap voorwaarts zetten

“Na meer dan een jaar uitputtend over deze zaak te hebben gedebatteerd, is het nu tijd om samen een stap voorwaarts te zetten”, aldus Obama. Hij waarschuwde Democraten en Republikeinen ervoor de 'zorgtop' niet te misbruiken voor “politiek theater” om louter punten te scoren. Het staatshoofd lijkt meer dan genoeg te hebben van de hardnekkige tegenwerking van de oppositie, maar ook van het getalm en gedraal van zijn partijgenoten bij het realiseren van zijn plan om een goedkopere en betaalbare zorg voor vrijwel alle Amerikanen te realiseren.

Onderhandeling en wetsvoorstellen

De bijeenkomst donderdag in Blair House tegenover het Witte Huis, die rechtstreeks wordt uitgezonden en een halve dag zal duren, kan een cruciaal moment worden in de moeizame poging de Amerikaanse gezondheidszorg te veranderen. Het startpunt voor gesprekken is een voorstel van het Witte Huis, dat maandag op zijn website wordt gepubliceerd. Het is waarschijnlijk een samenvoeging van twee wetsvoorstellen die apart van elkaar zijn goedgekeurd in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Verzet Republikeinen

Dat gebeurde op het moment dat Obama's partijgenoten nog over een cruciale meerderheid in de Senaat beschikten. Na tussentijdse verkiezingen zijn ze die kwijt en wordt het een stuk lastiger voor de Democraten om hun eigen plannen er op korte termijn ongehinderd door te drukken. Obama wil daarom ook met de Republikeinen, die zich tot dusver fel verzetten tegen de zorgplannen, om de tafel om te bekijken of ze met constructieve alternatieven komen zodat consensus kan worden bereikt.

'Politieke val'

In het sterk gepolariseerde politieke klimaat in Washington hebben Republikeinen de president beschuldigd van het opzetten van een politieke val, zodat zij de schuld krijgen als de hervormingsplannen niet gerealiseerd worden. De Republikeinse afgevaardigde Dave Camp noemde de bijeenkomst van donderdag bij voorbaat “een schertsvertoning”. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top