HRM

'Ik wil gepassioneerd blijven werken'

Hoe verandert de werkomgeving van zorgmedewerkers en wat betekent dat voor hun ontwikkeling? Dat onderzocht onderzoeks- en adviesbureau FWG. Samen met Randstad startte het bureau Medewerker van de Toekomst, een opleidingstraject van een half jaar. Persoonlijk Begeleider Gwen Stucklschwaiger (44) is een van de deelnemers.

In beweging blijven. Dat is wat Stucklschwaiger belangrijk vindt. Dus was het na bijna twintig jaar bij haar vorige werkgever tijd voor de volgende stap. "Ik heb bij Amerpoort gewerkt, en dat was fantastisch. Ik werk met cliënten met een verstandelijke beperking en een complexe ondersteuningsvraag, bijvoorbeeld omdat ze veel agressie vertonen. Ik heb meestal een coördinerende rol. Ik kom dan als teamleider op locaties waar het niet goed loopt. Samen zorgen we er dan vanaf de werkvloer weer voor dat de kwaliteit van leven van cliënten weer verbetert."

Geen standaardvacatures

Hoe leuk het bij Amerpoort ook was, Stucklschwaiger wilde voorkomen dat ze vast kwam te zitten. "Ik wil niet alleen nu, maar ook in de toekomst gepassioneerd werken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar iets anders, en dan niet via de standaardvacatures. Ik ben binnengestapt bij Randstad en legde daar de vraag neer hoe ik me kon blijven ontwikkelen." Zo kwam ze terecht in het traject Medewerker van de Toekomst, van Randstad en FWG.

In dit traject krijgen verpleegkundigen, verzorgenden en persoonlijk begeleiders ondersteuning bij het ontwikkelen van competenties die in de toekomst nodig zijn. Die zijn onder meer goed feedback geven en communicatieve en digitale vaardigheden, zo blijkt uit onderzoek van FWG. Het traject duurt een half jaar en bestaat uit bijeenkomsten en E-learning modules.

Leren en inspireren

Stucklschwaiger: "Er komen onderwerpen voorbij die heel goed zijn om op te frissen, zelfreflectie bijvoorbeeld. Mijn zwakte zit echt in nieuwe dingen zoals social media en technologie. Dat gaat zo snel allemaal." Voor Stucklschwaiger is het traject leerzaam en inspirerend. "In het traject komen we met zorgprofessionals uit verschillende werkvelden bij elkaar. Dat is heel interessant omdat je een onderwerp dan van veel verschillende kanten bekijkt. En het is interactief: wij leveren ook weer input aan de organisatoren. We spreken over trends die zij signaleren en de vraag wat onze visie daarop is."

Andere energie

Een actueel thema is bijvoorbeeld omgaan met agressie. "Daar zijn de inzichten de afgelopen twintig jaar echt veranderd. Vroeger zette je iemand die agressief was, apart. Naar beste eer en geweten hè. Nu weten we dat zo iemand eigenlijk nabijheid nodig heeft, omdat onder die agressie angst zit. Maar dat is niet eenvoudig, als iemand agressief wordt, zegt je lichaam: wegwezen. Het is een vak om daarmee om te gaan.”

Via Randstad werkt Stucklschwaiger inmiddels bij Philadelphia. "Dat is echt een heel goede match, daardoor én door het opleidingstraject werk ik weer met een heel andere energie en nog steeds gepassioneerd."
0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top