ACTUEEL

Buurtzorg en fiscus liggen weer met elkaar in de clinch

Buurtzorg Nederland heeft opnieuw een geschil met de Belastingdienst: dit keer liggen de partijen met elkaar overhoop over de afdracht van miljoenen euro’s aan sociale verzekeringspremies. Dit schrijft RTL Z.

Het nieuwe geschil blijkt uit de jaarrekening, volgens RTL Z. Buurtzorg nam in april 2016, via de stichting Familiehulp, een deel van de activiteiten en werknemers van de failliete thuiszorgaanbieder TSN over. Ongeveer 2000 tot 2400 medewerkers gingen mee naar de nieuwe eigenaar. Buurtzorg vindt dat het voor de oudere werknemers van TSN lagere sociale verzekeringspremies mag afdragen.

Als een werkgever oudere werklozen in dienst neemt, krijgen zij een korting op de premies voor de sociale verzekeringen. Buurtzorg schrijft in het jaarverslag recht te hebben op deze premiekorting, die kan oplopen tot duizenden euro's per werknemer. De fiscus is het hier niet mee eens, volgens RTL Z omdat het de vraag is of de oudere TSN-medewerkers op het moment van overname wel of niet werkloos waren – een belangrijk criterium voor het recht op de korting.

Nauwe verwevenheid

Dit is niet de eerste keer dat Buurtzorg en de Belastingdienst met elkaar van mening verschillen. Vanwege de nauwe verwevenheid tussen de Stichting Buurtzorg en de commerciële privébedrijven van Jos de Blok kreeg Buurtzorg geen vrijstelling voor de vennootschapsbelasting. Nadat De Blok begin 2018 de structuur rond zijn privébedrijven ingrijpend veranderde, kreeg Buurtzorg toch de belastingvrijstelling.

Na het akkoord met de Belastingdienst leek de rust teruggekeerd, volgens RTL Z. Ook financieel gaat het beter met Buurtzorg. Uit de jaarrekening zou blijken dat de omzet in 2017 is gestegen met 11 procent, tot 403 miljoen euro. Buurtzorg heeft 4,6 miljoen euro winst geboekt, tegen 4,7 miljoen verlies in 2016.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top