ACTUEEL

Justitie sluit onderzoek naar Coöperatie Laatste Wil

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek naar de Coöperatie Laatste Wil (CLW) gesloten. Het OM nam CLW vanaf september 2017 onder de loep toen bekend werd dat zij een 'zelfmoordpoeder' aan leden ter beschikking wilde stellen. In maart startte het OM een strafrechtelijk onderzoek. De conclusie daarvan is dat CLW zich niet schuldig heeft gemaakt aan hulp bij zelfdoding of ander strafbare feiten.

In een gesprek met het OM heeft het CLW-bestuur gezegd dat er geen zelfmoordpoeder was besteld en men beloofde de activiteiten daaromtrent te zullen staken.

Het zelfmoordpoeder werd aangeduid als 'middel X'. Het CLW-bestuur wilde niet bekendmaken om welk middel het precies gaat. Nadat het OM de activiteiten van de coöperatie een tijd nauwlettend had gevolgd, begon het een strafrechtelijk onderzoek toen bekend werd dat leden het middel daadwerkelijk zouden gaan bestellen. Justitie deed onderzoek omdat hulp bij zelfdoding strafbaar is, net als het verschaffen van middelen daarvoor.

In de onderzoeksperiode is de CLW volgens het OM niet buiten haar boekje gegaan. Niet is gebleken dat de coöperatie betrokken is geweest bij zelfdodingen met een poeder. Alles wijst erop dat de CLW de strafbare activiteiten heeft stopgezet, aldus het OM.

Steun

Jos van Wijk, voorzitter bij Coöperatie Laatste Wil, is "hartstikke blij" met het besluit. "Het verrast ons niet want wij hebben nooit strafbare handelingen gedaan." De kwestie toont volgens hem wel aan dat er maatschappelijk meer aan de hand is. "Dat blijkt ook uit de steunbetuigingen, de extra donaties en de honderden leden die we erbij hebben gekregen", zegt de voorzitter. Hij wil opnieuw in gesprek met het ministerie van VWS om te praten over een verantwoorde en veilige verstrekking van het zelfdodingsmiddel. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top