ACTUEEL

Kabinet trekt meer geld uit voor bestrijding aids

Het kabinet trekt nog eens tien miljoen euro uit voor groepen die groot gevaar lopen hiv op te lopen. Dat geld gaat naar het voorkomen van nieuwe besmettingen en het verstrekken van meer aidsremmers in bijvoorbeeld Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en West- en Noord-Afrika. In die gebieden grijpt het virus om zich heen.

Minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking maakte de extra bijdrage bekend tijdens de internationale conferentie AIDS2018 in Amsterdam. Daar komen ruim 15.000 wetenschappers, beleidsmakers, activisten en politici bijeen om te praten over oplossingen voor de wereldwijde aidsepidemie. Ook de Britse prins Harry en voormalig songfestivalwinnares Conchita Wurst schuiven aan.

Nederland besteedt al ongeveer 430 miljoen euro om mensen in ontwikkelingslanden te beschermen tegen de gevaren rond seks, zwangerschap en geboorte. Nu legt Kaag daar wat bij om kwetsbare groepen als homo's, drugsgebruikers, transgenders, jongeren en sekswerkers in gebieden waar hiv zich verspreidt beter te beschermen of te behandelen.

Politieke toewijding

Aidsbestrijders waarschuwen dat er de laatste jaren minder geld is voor de strijd tegen aids. Kaag gaat het ook niet snel genoeg. Ze ziet wel "vooruitgang, maar hiv verspreidt zich nog altijd". Ze noemt "politieke toewijding en actie" nu noodzakelijk.  (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top