ACTUEEL

Unicef: tieners zwaarst de dupe van hiv

Tieners vormen wereldwijd de meest verontrustende groep slachtoffers van de aidsepidemie. Elk uur raken dertig jongeren van vijftien tot achttien jaar besmet met hiv, twee derde van hen zijn meisjes. Zij zijn het zwaarst de dupe. Dat staat in een nieuw rapport van Unicef, dat woensdag tijdens de internationale conferentie in Amsterdam is gepresenteerd.

Unicef-directeur Henrietta Fore spreekt van een gezondheidscrisis door onder meer armoede en een gebrek aan keuzevrijheid. "In de meeste landen hebben vrouwen en meisjes geen toegang tot voorlichting of hiv-testen en aidsremmers. Ook ontbreekt het vaak aan de macht nee te zeggen tegen onveilige seks. Hiv gedijt onder de meest kwetsbare bevolkingsgroepen."

De cijfers zijn onthutsend. In 2017 stierven 130 duizend kinderen en jongeren tot negentien jaar aan aids, terwijl er 430 duizend - bijna vijftig per uur - geïnfecteerd raakten door het virus. Bovendien slaagt de wereld er niet of onvoldoende in hen te bereiken waardoor de progressie die de voorbije twee decennia is geboekt stagneert. "Onder meer door de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen worden tienermeisjes disproportioneel getroffen", schrijft prinses Mabel in haar bijdrage aan het rapport.

Lichtpuntje 

Onderwijs, economische weerbaarheid en emancipatie zijn sleutelwoorden in de verbetering van hun situatie. Lichtpuntje is dat de virusoverdracht van moeder op kind gestaag vermindert, in het bijzonder in zuidelijk Afrika. In de periode 2010-2017 is het aantal nieuwe infecties in de leeftijdsgroep 0 tot 4 met een derde afgenomen. Vier op de vijf zwangere vrouwen met hiv hebben toegang tot aidsremmers waardoor ze gezond blijven en hun baby niet besmetten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top