Tech

Rijnstate bouwt nieuwe ziekenhuisapotheek

Rijnstate krijgt een nieuwe apotheek. Voor de bouw heeft het ziekenhuis een overeenkomst met ClimaTech, dat gespecialiseerd is in het bouwen van zogeheten cleanrooms, waar aseptisch kan worden gewerkt.

Steeds meer complexe geneesmiddelen, zoals voor immunotherapie, worden bereid in de ziekenhuisapotheek. Reden voor het ziekenhuis om de faciliteiten aan te passen.

De nieuwe apotheek krijgt cleanrooms, waar geneesmiddelen veilig en aseptisch worden bereid. Een nieuw luchtbehandelingssysteem in combinatie met gladde afwerking van vloeren, wanden, plafonds en een bijbehorend kleding regime moet ervoor zorgen dat de kans op besmetting van geneesmiddelen met stof en micro-organismen tot een minimum wordt beperkt. Hier worden chemotherapie en immunotherapie bereid voor de behandeling van kankerpatiënten in het ziekenhuis en steeds vaker ook voor toediening in de thuissituatie.

Verder worden in de cleanrooms infuuspompen bereid voor de thuisbehandeling met antibiotica. Hierdoor hoeven patiënten met infecties niet meer lang in het ziekenhuis te blijven, maar kunnen zij met een infuuspomp sneller naar huis.

Binnen Rijnstate vindt daarnaast onderzoek plaats met experimentele geneesmiddelen. In de nieuwe ziekenhuisapotheek is een aparte opslagruimte voor deze middelen.

Tot slot levert de ziekenhuisapotheek ook geneesmiddelen aan psychiatrische en verpleeghuisinstellingen in de regio. Een nieuw distributieruimte moet de logistiek efficiënter maken, aldus Rijnstate.


0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top