ACTUEEL

Trimbos start voorlichtingscampagne over risico's lachgas

Het Trimbos-instituut heeft nieuw voorlichtingsmateriaal ontwikkeld voor onder meer gemeenten, ouders en leerkrachten over de risico’s van lachgas. De campagne is gericht op het voorkomen van gezondheidsschade door lachgasgebruik en het bijstellen van het imago van lachgas als onschuldig middel, maar ook op het wegnemen van onnodige zorgen over lachgas.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) had het Trimbos-instituut gevraagd om een preventieve aanpak te ontwikkelen. Aanleiding is het toegenomen gebruik van lachgas onder jongeren en jongvolwassenen en de vragen van gemeenten, leerkrachten en ouders over lachgas. Ook krijgen handhavers, zoals bijzondere opsporingsambtenaren en politie, steeds meer meldingen van overlast van lachgasgebruik op straat en rondslingerende lachgaspatronen. 

Trimbos heeft onder meer een video gemaakt om ouders te informeren over de risico’s van lachgas en hoe ze hierover met hun kinderen een gesprek kunnen voeren. Voor gemeenten, handhavers en preventieprofessionals is een handreiking geschreven met voorbeelden over hoe de verkoop en het gebruik van lachgas kan worden aangepakt, bijvoorbeeld door afspraken te maken met verkopers of door te handhaven op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening. Ook werkt het instituut aan voorlichtingsmateriaal voor docenten en preventiewerkers van een GGD of instelling voor verslavingszorg. 

Aanpak

In de aanpak van lachgasgebruik onder 18-plussers moet de nadruk volgens het Trimbos-instituut niet liggen op het voorkomen van het gebruik, maar op het beperken van de risico’s. Het is gebleken dat deze aanpak voor deze doelgroep beter werkt in het voorkomen van gezondheidsschade dan een strikte boodschap waarin de nadruk ligt op niet gebruiken, aldus het instituut.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top