ACTUEEL

RIVM: geen relatie dood baby's en pneumokokkenvaccin

Tussen het overlijden van drie baby's eind vorig jaar en het pneumokokkenvaccin dat ze vlak daarvoor hadden gekregen, is geen verband aangetoond. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Drie zuigelingen overleden

De drie zuigelingen overleden in november 2009 vlak nadat ze waren ingeënt tegen pneumokokken met het middel Prevenar, geproduceerd door medicijnfabrikant Wyeth. De kinderen waren drie tot zes maanden oud.

Onafhankelijke deskundigen

Het RIVM heeft het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met een commissie van onafhankelijke deskundigen. Ook de comissie heeft, volgens het RIVM, geoordeeld dat er geen aantoonbaar verband is tussen de dood van de kinderen en het gebruik van het vaccin. Het gebruikte vaccin maakte deel uit van een partij die ook in het buitenland is gebruikt. Er zijn nergens sterfgevallen gemeld.

Veiligheidseisen

Het vaccin wordt in Nederland sinds 2006 gebruikt. Vele duizenden kinderen hebben het toegediend gekregen. Ook in het buitenland wordt het op grote schaal gebruikt. Volgens het RIVM zijn er nog nooit ernstige bijwerkingen aangetoond. Europese medicijnlaboratoria hebben op verzoek van EMEA onderzoek gedaan naar het middel. Ook zij concluderen dat het voldeed aan alle veiligheidseisen. De productieserie waartoe het omstreden vaccin behoorde, is na het bekend worden van de kinderen in Nederland niet meer gebruikt. Volgens het RIVM kan de stop worden opgeheven.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top