Finance

Curator daagt omstreden zorgondernemer voor de rechter

Curator Jacques Daniels heeft thuiszorgondernemer Trees Zwienenberg, eigenaar en bestuurder van het failliet verklaarde Solace, voor de rechter gedaagd. De curator is een civiele procedure tegen haar gestart wegens onder meer onbehoorlijk bestuur en gesjoemel rond het faillissement.

Zo zou Zwienenberg op het moment dat het financieel al slecht ging met Solace een nieuwe BV hebben opgericht waar ze gezonde bedrijfsonderdelen onderbracht zonder het oorspronkelijke moederbedrijf te betalen. In het kader hiervan werden ook klanten overgeheveld naar haar andere bedrijf, dat onder de naam Bions in Overijssel actief is. Duur personeel werd juist welbewust achtergelaten bij Solace. Volgens de curator werden door deze handelswijze de schuldeisers van Solace gedupeerd. Ook zou ze ten onrechte loonkostensubsidies aangevraagd hebben voor vijftigplussers die nog geen 50 waren. 

Bevestiging

FNV-bestuurder Wim van den Hoorn is blij dat de curator Zwienenberg nu dagvaardt. “Het is voor ons de bevestiging van onze vermoedens van destijds dat de zaken niet correct zijn verlopen ", aldus Van den Hoorn tegen RTV Oost. Van den Hoorn hoopt dat de civiele procedure uitmondt in een schorsing. Zwienenberg zou in dat geval niet meer als bestuurder in de zorg actief mogen zijn. Van den Hoorn sluit niet uit dat er op termijn nog een strafzaak volgt. Volgens de FNV'er loopt er ook nog een procedure over niet afgedragen premies, aangespannen door het pensioenfonds PFZW.

Kiespijn

Van den Hoorn zegt te hopen dat gemeenten die zaken doen met Bions nu met de zorgorganisatie breken: "Daar hebben we in het verleden meermalen op aangedrongen, maar we kregen telkens te horen dat de curator het nog in onderzoek heeft. En ook nu zullen ze wel zeggen dat de zaak nog 'onder de rechter' is. Maar als FNV staan we op het standpunt dat het een slechte zaak is als personeel aan zulke slechte werkgevers wordt blootgesteld. Dergelijke foute bestuurders kunnen we missen als kiespijn."

Bions telt 450 werknemers en 1.700 cliënten. De zorgorganisatie is vooral actief in Twente. Mocht het in de civiele procedure tot een veroordeling komen dan is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor werknemers en cliënten. Zwienenberg heeft in het verleden herhaaldelijk alle aantijgingen ontkend.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top