Finance

Zorg telt groeiend aantal faillissementen

In de zorgsector zijn in de eerste helft van dit jaar 15 procent meer zorgaanbieders failliet gegaan. Dit blijkt uit cijfers van ING.

In totaal gingen dit jaar 69 zorgbedrijven failliet, tegen 60 bedrijven in dezelfde periode in 2017. De relatieve piek in het aantal zorgfaillissementen staat haaks op meerjarige ontwikkeling in de sector. Die laat een geleidelijke daling zien. Het ING Economisch Bureau verklaart de groei van het aantal faillissementen uit “de nasleep van doorgevoerde hervormingen en bezuinigingen in voorgaande jaren".

Daling

Naast de zorg was de detailhandel de enige sector met een groeiend aantal faillissementen (4 procent meer). In totaal zijn er in de eerste helft van 2018 1829 bedrijven failliet gegaan, 13 procent minder dan in dezelfde periode vorig  jaar. De daling is minder groot dan voorgaande jaren, toen het aantal faillissementen gemiddeld met 20 procent afnam. ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal faillissementen over de hele linie dit jaar met 10 procent daalt naar het laagste niveau van deze eeuw.

Onzekerheid

Ondanks de goede economische vooruitzichten, staan bedrijven ook voor structurele uitdagingen - zoals veranderend consumentengedrag, de ontwikkeling van nieuwe technologieën en het ontstaan van nieuwe markten – waar ze hun verdienmodel op moeten aanpassen. “Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van online platformen als Airbnb en Uber die ofwel een geheel nieuwe markt creëren of voor disruptie zorgen op bestaande markten”, aldus ING Economisch Bureau. “Voor bedrijven is het daarom belangrijk om tijdig in te spelen op deze ontwikkelingen om zodoende op de langere termijn ook levensvatbaar te blijven.”

Ook is er onzekerheid als gevolg van hogere olieprijzen, mogelijk hogere rente vanwege het afbouwen van het ruime monetaire beleid door de ECB, de Brexit-onderhandelingen, Amerikaans protectionisme en de toenemende personeelskrapte.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top