ACTUEEL

'Stamceldonorbank in de knel door aanwas nieuwe donoren'

De stamceldonorbank krijgt zo veel nieuwe aanmeldingen dat het budget op dreigt te raken. Dat zegt directeur Jaap Dijkman bij onder meer BNR Nieuwsradio. Sinds afgelopen maart kreeg Matchis 50 duizend nieuwe aanmeldingen. "Dat is veel meer dan we verwacht hadden."

De kans op een match tussen donor en patiënt is klein, één op 50 duizend. Elke donor is daarom meer dan welkom, zegt Dijkman. Van iedereen die zich registreert moet in een laboratorium een weefselprofiel worden vastgesteld en dat kost ongeveer 35 euro per donor.

Volgens Dijkman is er in het budget wel rekening mee gehouden dat heel veel donoren zouden bijkomen, maar raakt de stamcelbank toch rap door zijn budget heen. Dit jaar verwacht de directeur nog vijfduizend mensen probleemloos te kunnen registreren. Met het ministerie van VWS is hij in gesprek om het budget te verruimen. Intussen doet Matchis een beroep op donoren voor een vrijwillige bijdrage in de kosten.

De grote toeloop is volgens Dijkman onder meer het gevolg van de groeiende bekendheid met het fenomeen stamceldonaties, onder meer door sociale media.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top