ACTUEEL

Oud-voorman medisch specialisten naar Raad van State

Oud-voorman medisch specialisten naar Raad van State

Ex-minister en VVD-senator Frank de Grave is voorgedragen als nieuw lid van de Raad van State. In het AD noemt De Grave zijn benoeming bij ’s lands hoogste rechts- en adviesorgaan, die nog wel door het kabinet bekrachtigd moet worden, “een hele mooie afronding”.

Oud-politicus De Grave (63) is een politieke duizendpoot met een uitgebreide track-record in de zorg. Zo was hij van 2006 tot en met 2009 voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Van 2010 tot en met 2016 was hij voorzitter van de Orde -later Federatie van Medisch Specialisten. In die rol droeg hij bij aan de modernisering van de beroepsvereniging en leverde hij een bijdrage aan het hoofdlijnenakkoord voor medisch-specialistische zorg.   

Ministerschap

Het grote publiek kent De Grave vooral dankzij zijn politieke activiteiten in Den Haag. Hij zit sinds 2011 in de Eerste Kamer. In 1982 kwam hij in de Tweede Kamer. Hij werd in 1991 wethouder en locoburgemeester in Amsterdam. Daarnaast was hij minister van Defensie in het tweede kabinet van Wim Kok (1998-2002).

Klankbord

Bij zijn vertrek in 2016 liet De Grave weten als politiek adviseur betrokken te blijven bij de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Ook gaf hij aan te zullen fungeren als klankbord voor zijn opvolger Marcel Daniëls. Aan die rol komt met het oog op mogelijke belangenverstrengeling bij een benoeming bij de Raad van State ongetwijfeld een einde.  

De Raad van State, met de koning als voorzitter, krijgt op 1 november een nieuwe vicepresident. D66-senator Thom de Graaf volgt dan Piet Hein Donner op.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top