HRM

Treant stelt operaties uit vanwege personeelstekort

De Treant Zorggroep stelt een aantal geplande operaties uit vanwege een tekort aan verpleegkundigen en de toestroom van acute patiënten. Het gaat om zo’n twintig operaties die zonder medische gevolgen kunnen worden uitgesteld, zo maakt de organisatie bekend.

"We moeten dit doen om een toenemende stroom acute patiënten op te kunnen vangen", zegt bestuurder Jean-Pierre van Beers. "Normaal gesproken zetten we extra verpleegkundigen in, maar daar hebben we er helaas te weinig van."

Voor de periode tussen half augustus en half september staan in totaal 52 operaties gepland op de drie ziekenhuislocaties van Treant in Hoogeveen, Stadkanaal en Emmen. Ruim de helft van die operaties kan niet worden uitgesteld en gaat sowieso door. Van de rest wordt per dag bezien of ze door kunnen gaan. Van Beers: "Als het aantal acute patiënten weer afneemt kunnen we meer van de geplande operaties gewoon uitvoeren. Ik verwacht dat we zo’n twintig geplande operaties zullen moeten uitstellen tot na de zomer, hopelijk worden het er minder."

Bezetting

Treant heeft deze zomer te maken met meer acute patiënten dan in voorgaande jaren. Het is niet duidelijk waar dat precies door komt, mogelijk speelt het warme weer een rol. Daarnaast kampt de organisatie met een tekort aan verplegend personeel. Door vakanties is de bezetting in de zomer altijd al relatief dun. Beers: "Daar komt nog bij dat we te maken hebben met een structureel tekort aan verpleegkundigen. Dat zien we helaas ook bij de ziekenhuizen om ons heen. De operatiecapaciteit voldoet, maar we kunnen niet opereren als er geen verpleegkundige is om onze patiënten na de ingreep goed te verzorgen."

Treant zegt er alles aan te doen om de uitgestelde operaties zo snel mogelijk na de zomer alsnog in te plannen. De verwachting is dat er dan weer voldoende verpleegkundigen zijn. Voor de langere termijn overlegt Treant met andere ziekenhuizen, verzekeraars en (lokale) politiek over het vinden van een structurele oplossing voor de oplopende personeelstekorten.

Kindergeneeskunde

Eerder deze week maakte Treant bekend de kindergeneeskundige spoedeisende hulp op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen te moeten sluiten. Door de vakantieperiode en door het tekort aan kinderartsen is het daar niet mogelijk om kinderen op te nemen of in dagbehandeling te behandelen. Ook poliklinisch zijn er nauwelijks spreekuren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top