ACTUEEL

Isala concentreert complexe hartzorg in Zwolle

Isala heeft ervoor gekozen complexe hartzorg en behandeling, zoals openhartoperaties en ingrepen op de hartkatheterisatiekamer, te concentreren op de ziekenhuislocatie in Zwolle. Het Isala Diaconessenhuis in Meppel wordt de plek waar patiënten terechtkunnen voor diagnostisch onderzoek, zo laat de ziekenhuisorganisatie weten.

Onderdeel van de nadruk op diagnostisch onderzoek in Meppel en complexe behandeling in Zwolle, is de verhuizing van de hartkatheterisatiekamer uit Meppel. Deze is toegevoegd aan de vijf al aanwezige behandelkamers van dit type in het ziekenhuis in Zwolle. Andersom is de apparatuur voor SPECT-CT-onderzoek verplaatst van Zwolle naar Meppel en vanaf augustus in gebruik voor de patiënt. 

"We bieden dus hartzorg op twee ziekenhuislocaties in de regio", licht Gea Dreteler, bestuurlijk manager Isala Hartcentrum, toe. "We doen niet op elke locatie alles. Als blijkt dat de patiënt een operatie nodig heeft, dan is het ziekenhuis in Zwolle de plek waar we die persoon helpen." Een voordeel voor patiënten is dat een extra opname niet meer hoeft wanneer bij een hartkatheterisatie blijkt dat een dotterbehandeling nodig is, aldus Dreteler. "Dit kwam nogal eens voor en betekende een extra belasting. Nu doen we de hartkatheterisatie in Zwolle en kan dotteren indien nodig meteen in één en dezelfde opname." 

Spoedpatiënten kunnen nog altijd in Meppel terecht, verzekert Dreteler. "Daarin verandert niets. Een patiënt uit de regio Meppel waarbij de hulpverlener een ernstige aandoening vermoedt of die een hartstilstand heeft, ging tot nu toe al meteen met de ambulance door naar Isala Zwolle. Dat is logisch omdat daar direct kan worden behandeld. Met minder ernstige spoed, zoals een ritmestoornis, zul je als patiënt in de regio Meppel nog steeds naar Meppel gaan. Daartoe is alle nodige cardiologische zorg voorhanden."

Revalidatieprogramma

Na een hartinfarct of een openhartoperatie kunnen patiënten zowel in Meppel als in Zwolle een hartrevalidatieprogramma volgen. Dreteler: "Omdat het een reeks dagdelen behelst, is het handig om dit dichtbij huis te kunnen doen. Op beide locaties bieden wij daarom precies hetzelfde programma." Tijdens het herstelprogramma werkt patiënt aan bewegen, conditie opbouwen en weer vertrouwen krijgen in het hart. Ook is er aandacht voor leefstijl en de psychische kant van het herstel, aldus Isala.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top