ACTUEEL

Medici luiden noodklok over Surinaamse gezondheidszorg

Ziekenhuizen in Suriname kampen met tekorten aan geneesmiddelen en medische producten door geldgebrek bij de overheid. In verschillende brieven waarschuwen ziekenhuisdirecties en medici dat de zorg aan patiënten nauwelijks nog kan worden gegarandeerd. Medici, zorgverleners en apotheken dreigen ook met acties, zo meldt de NOS.

Naast de tekorten in de ziekenhuizen worden er ook steeds minder medicijnen, behandelingen en onderzoeken vergoed door het Staatsziekenfonds. Veel Surinamer kunnen deze niet uit eigen zak betalen, waardoor de zorg ontoegankelijker wordt.

Hoewel de directies en medici de regering regelmatig waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van de tekorten, zijn ze voorzichtig met mededelingen in het openbaar. De pers is niet welkom en interviews over het gevoelige onderwerp worden uit de weg gegaan.

Volgens minister Elias van Volksgezondheid is het allemaal niet zo ernstig. Hij stelt dat de ziekenhuizen hun financiële beleid niet op orde hebben. De oppositie vroeg eerder dit jaar om een spoeddebat, maar dat werd afgewezen door parlementsvoorzitter Jennifer Simons, lid van de regeringspartij NDP en zelf medicus. Zij wil de regering de gelegenheid geven om onderzoek naar de problemen in de medische sector te doen, aldus de NOS.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top