Tech

'Onvolwassen markt fnuikt virtueel verpleeghuis’

'Onvolwassen markt fnuikt virtueel verpleeghuis’

Opschaling van de technologische innovaties in de thuiszorg wordt bemoeilijkt door het feit dat de zorg-IT markt nog niet volwassen is. Ook het gebrek aan ondersteuning en het ontbreken van een verdienmodel vormen een probleem. Dat zegt Ellen Maat, directeur Strategie, Kwaliteit & Innovatie en CIO van zorginstelling Cordaan in een interview met kennisnetwerk voor stad en regio Platform 31.

"Ik heb er last van dat deze markt nog niet volwassen is”, aldus Maat tegenover Platform 31. “Leveranciers gaan failliet of worden overgenomen door grote, internationale bedrijven. Een vast, stabiel partnerschap is van belang. We worstelen ook met de prijs van technologie, er mist in feite een goed verdienmodel. Wij zijn een zorgaanbieder, dus hoe ver ga je met de financiering van technologie? Nu kost het systeem ongeveer 100 euro per maand. Een deel van de mensen kan dit betalen, maar een groot deel ook niet. De verzekeraars stellen dat zij dit niet mogen betalen, maar wie dan wel?”

Daarnaast zijn de ondersteunende diensten nog niet altijd goed belegd. “Wij zijn een zorgaanbieder en geen software leverancier”, aldus Maat. “Voor deze technologie is naast de apparatuur, software-beheer en onderhoud nodig, een veilige en snelle 4 G verbinding, dataverwerking. Daar wil ik niet verantwoordelijk voor zijn als zorgaanbieder.”

Behoefte

Deze hindernissen laten onverlet dat er grote behoefte is aan thuiszorgtechnologie. Het aantal ouderen dat zorg en ondersteuning in de thuissituatie nodig heeft groeit explosief, terwijl de arbeidsmark onder grote druk staat. Maat: “We hebben in 2018 als zorgorganisatie structureel 130 openstaande vacatures. Er is bijvoorbeeld in Amsterdam een schreeuwend tekort aan verpleegkundigen. Dat maakt dat we de zorg anders moeten organiseren.”

Sensoren

Een voorbeeld van deze andere organisatie is het virtueel verzorgingshuis dat Cordaan heeft opgezet. “Door de Hervorming Langdurige Zorg hebben mensen met lage zorgzwaarte geen toegang meer tot het verzorgingshuis. De vraag bestaat nog wel. De essentie van het verzorgingshuis is dat je een beschutte woonomgeving biedt met de veiligheid van aanwezig personeel dat een oogje in het zeil houdt. In een pilot voor 20 mensen met beginnende dementie bieden we een virtueel verzorgingshuis. In je huis meten sensoren op onder meer voordeur, stoel, koelkast, wc, je normale leefpatroon. […] We krijgen ook steeds vaker te maken met crisisopnames. Ouderen bij wie het thuis uit de hand is gelopen, vaak in de war, vermagerd, soms gevallen. Met thuiszorgtechnologie proberen we dat te voorkomen. Door op afstand een oogje in het zeil te houden.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top