ACTUEEL

'Verplicht vaccineren personeel levert geen bezwaren'

Het vaccineren verplicht stellen voor werknemers in de gezondheidszorg levert nauwelijks problemen of bezwaren op en de participatiegraad stijgt naar ruim 98 procent. Dit blijkt uit de praktijk in een Amerikaanse ziekenhuisketen waar het bestuur de influenzavaccinatie verplicht had gesteld, schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Verplichte influenzavaccinatie

BJC Health Care, een keten van dertien ziekenhuizen met bijna 26.000 werknemers, stelde als eerste zorgketen begin 2009 influenzavaccinatie verplicht. Na verschillende maatregelen in de voorgaande jaren lukte het BJC Health Care niet om de vaccinatiegraad voor influenza hoger dan 80 procent te krijgen. In 2007 liet 71 procent zich vaccineren en tegenover 54 procent het jaar daarvoor. Volgens de onderzoekers gebruikte het personeel uit gemakzucht allerlei uitvluchten om niet gevaccineerd te hoeven worden, schrijft NtvG.

Vaccinatiegraad stijgt

De verplichte vaccinatie heeft succes, schrijft onderzoeker Hilary Babcock van de Washington University of Medicine in St. Louis en collega’s schrijven in Clinical Infection Diseases (2010;50:459-64): 98,4 procent liet zich probleemloos vaccineren. Slechts 0,03 procent liet zich zonder opgaaf van reden niet vaccineren. Zo’n 0,3 procent weigerde op religieuze gronden. En 1,2 procent op medische gronden, waaronder allergie voor kippeneiwit, eerdere allergische reacties na influenzavaccinatie en zwangerschap. Veel medische verzoeken om niet te vaccineren bleken volgende de onderzoekers gebaseerd op onkunde. Zo dachten bijvoorbeeld veel zwangeren niet gevaccineerd te mogen worden.
De landelijke vaccinatiegraad binnen de gezondheidszorg in de VS is niet hoger dan 50 procent.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top