ACTUEEL

Tweede Kamer: sta vaccinatie-eis bij kinderopvang toe

Kinderdagverblijven moeten van ouders kunnen eisen dat kinderen zijn ingeënt tegen ziektes als mazelen, als voorwaarde om toegelaten te worden, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Eerder op de dag werd bekend dat VVD-fractievoorzitter denkt aan een vaccinatieplicht als in Nederland steeds meer ouders weigeren hun kind in te enten tegen dodelijke ziekten.

VVD en D66 willen het mogelijk maken dat kinderdagverblijven niet-gevaccineerde kinderen weigeren. Het kabinet voelt vooralsnog niets voor zo'n maatregel en hoopt de daling van het aantal ingeënte kinderen te keren door ouders beter voor te lichten.

Over de kwestie hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in het regeerakkoord niets afgesproken. De vierde en kleinste regeringspartij, de ChristenUnie, is tegen het voorstel van de coalitiegenoten. De SP wil dat ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis zo snel mogelijk naar de Kamer komt om de kwestie te bespreken.

D66 wacht niet op het kabinet en wil de maatregel vanuit de Tweede Kamer regelen. Kamerlid Rens Raemakers komt zelf met een wetsvoorstel, zodat "ouders die hun kinderen wel willen inenten hun baby’s en peuters met een gerust hart naar de opvang kunnen brengen". Het voorstel kan in ieder geval rekenen op de steun van CDA, SP en PvdA.

Onder het veilige niveau 

Een toelatingseis voor de kinderopvang is niet expliciet verboden, maar een crèche die ouders een bewijs van inenting vraagt, kan mogelijk wel discriminatie worden verweten. Daar wil VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff verandering in brengen. Als liberaal is hij geen voorstander van het verplichten van maatregelen, maar hij overweegt het in dit geval omdat de vaccinatiegraad is gedaald tot onder het veilige niveau van 95 procent.

Een vaccinatieplicht gaat D66 en VVD vooralsnog te ver, al sluit Dijkhoff niet uit dat het zover komt als andere maatregelen niet helpen. De afgelopen jaren neemt het aantal ouders toe dat hun kinderen niet laat inenten. Die kinderen kunnen niet alleen zelf ziek worden, maar ook als springplank dienen voor ziekteverwekkers. Daardoor lopen ook anderen gevaar.

Actie

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de Europese landen onlangs opgeroepen om actie te ondernemen, omdat het aantal gevallen van mazelen het afgelopen half jaar sterk is toegenomen. Enkele dagen geleden zijn Nederlandse artsen begonnen met een actie op het sociale medium Twitter, met de hashtag #ikvaccineer, om twijfelende ouders over te halen om hun kind toch in te laten enten tegen besmettelijke ziekten. Online is een petitie gestart voor verplichte inenting van kinderen op kinderdagverblijven in Nederland. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top