ACTUEEL

'Omstreden pesticiden nog jaren in gebruik'

Bestrijdingsmiddelen die de hormoonhuishouding kunnen verstoren of schadelijk zijn voor de voortplanting, blijven door capaciteitsgebrek van de Europese beoordelingsinstanties nog jarenlang toegestaan in de groente- en fruitteelt. Die conclusie trekt foodwatch na eigen onderzoek. Daaruit blijkt dat de bij wet vastgelegde herbeoordeling op schadelijkheid bij tientallen omstreden pesticiden keer op keer wordt uitgesteld.

Chronisch gebrek aan beoordelingscapaciteit wordt als reden aangegeven. Bij gebrek aan een herbeoordeling, wordt de toelating van deze pesticiden automatisch verlengd, stelt de voedselwaakhond. "Daardoor blijven nieuwe wetenschappelijke inzichten over de schadelijkheid ongelezen." Foodwatch eist dat er onmiddellijk een einde komt aan deze "dubieuze praktijk".

"Dit capaciteitsprobleem wordt letterlijk op het bord van de consument gelegd", zegt Corinne Cornelisse van foodwatch. "Dat is de omgekeerde wereld van het in Europa afgesproken voorzorgsbeginsel. De mogelijke schade aan de financiële belangen van de pesticidenfabrikanten lijkt zwaarder te wegen voor de Commissie dan de mogelijke schade aan de gezondheid van de consument."

Verbod

Bestrijdingsmiddelen moeten voor toelating in de EU worden beoordeeld op schadelijkheid. Na tien jaar moet dat opnieuw, om te kijken of volgens nieuwe wetenschappelijke inzichten de risico's van het middel voor mens, dier en milieu nog acceptabel zijn. "Regelmatig leidt dit tot een verbod", aldus foodwatch.

Uit het onderzoek van foodwatch blijkt dat deze herbeoordeling bij ruim tweehonderd pesticiden veel te laat komt. De oude goedkeuring wordt dan verlengd, tot wel vier keer achter elkaar. Veel van deze bestrijdingsmiddelen zijn ook in Nederland toegelaten. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

26 augustus 2018

Ik vind 10 jaar nog veel te lang. Om de maximaal 5 jaar, zou ik willen.

Top