ACTUEEL

Ministerie onderzoekt mobiliteit scootmobiel

Op de oefenbaan voor scootmobielen in Deventer is donderdag het startschot hiervoor gegeven voor een onderzoek naar belemmeringen in het gebruik van de scootmobiel. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil weten tegen welke problemen en belemmeringen voor senioren aanlopen bij gebruik van gehandicaptenvoertuigen. Ouderenbond ANBO en Programma VCP (Versterking CliëntenPositie) organiseren met lokale partijen de komende twee maanden twintig lokale bijeenkomsten verspreid over Nederland.

Ongelukken met gehandicaptenvoertuigen

Jaarlijks worden circa 630 mensen in een ziekenhuis behandeld na een ongeval met een scootmobiel, brommobiel of gesloten elektrische rolstoel (Canta). Bij bijna driekwart van deze ongevallen was er geen ander voertuig of persoon betrokken. De rijvaardigheid van de gebruiker in combinatie met de omgeving of het product zijn vaak de oorzaak. Op de lokale bijeenkomsten worden de problemen in kaart gebracht, maar ook informatie verstrekt aan senioren met een gehandicaptenvoertuig.

Vergrijzing

Zo’n 700.000 mensen in Nederland hebben een beperking die zonder aanvullende voorziening tot mobiliteitsproblemen kan leiden. Dit aantal stijgt in 2013 naar 1 miljoen door de vergrijzing. Gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen kunnen deze mensen helpen om zich zelfstandig te verplaatsen in hun directe omgeving.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Leo

25 februari 2010

Waarom worden In elk artikel over scootmobielen, de gewonden van andere invalidenvoertuigen erbij vermeldt?

Het onderwerp van het artikel betreft toch duidelijk scootmobielen.

Onderstaande gegevens zijn duidelijker

Aantal Geregistreerde Verkeersslachtoffers Scootmobielen:

Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat, met bewerking SWOV.

2005 t/m 2008

Ziekenuis 4, 5,16 en 29

Licht gewond 7,3,31 en 39groet http://www.scoottiegids.nl

Lei

Top