Finance

Onderzoekscentrum borstkanker krijgt miljoenen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) steekt 4,5 miljoen euro in een centrum dat vanuit verschillende invalshoeken onderzoek gaat doen naar het ontstaan van borstkanker. Dat maakte de NWO donderdag bekend.

Effectievere behandeling

Het Cancer Systems Biology Centre (CSBC) is verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam. Het heeft als doel ingewikkelde biologische mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van borstkanker, te doorgronden. Dat moet bijdragen aan een preciezere diagnose en een effectievere behandeling van de ziekte. Met de subsidie kan het CSBC de komende vier jaar worden gefinancierd, aldus NKI-AVL.

Biologische mechanismen

De NWO, die samen optrekt met de organisatie voor onderzoek en innovatie in de gezondheidszorg ZonMw, heeft nog twee instituten een subsidie toegekend. Het gaat om projecten waarbij biologen, medici, chemici en natuurkundigen de krachten bundelen om levende organismen beter te begrijpen.

Nieuw inzichten

Het Systems Biology Centre for Energy Metabolism and Ageing (SBC-EMA) krijgt 4 miljoen euro. Het centrum, dat deel uimaakt van het Universitair Medisch Centrum Groningen, gaat het verband tussen energiehuishouding en veroudering onderzoeken. Dat moet leiden tot nieuwe inzichten in de vraag hoe mensen op een gezonde manier oud kunnen worden.

Therapieën

Het Centre for Systems Biology and Bioenergetics (CSBB) van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen krijgt een bijdrage van 4,5 miljoen euro. Het onderzoek van het CSBB richt zich op verstoringen van de energiehuishouding als gevolg van ziekten. Dat moet bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe en veiligere therapieën, maar ook van bijvoorbeeld toegespitste diëten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top