ACTUEEL

Amerikaans topoverleg gezondheidszorg van start

President Barack Obama is donderdag met Amerikaanse afgevaardigden een topoverleg begonnen over de gezondheidszorg. Met de vergadering probeert Obama zijn omstreden hervormingsplannen te redden, die hij als speerpunt van zijn beleid beschouwt.

Politiek theater

De Democratische president waarschuwde in zijn openingstoespraak van het debat, dat op televisie wordt uitgezonden, voor “politiek theater”. Hij benadrukte dat zijn plannen niet moeten worden gezien als overname van het gezondheidssysteem door de overheid.

Overheidsbemoeienis

De Republikeinen hekelen de in hun ogen socialistische en on-Amerikaanse plannen, die tot veel overheidsbemoeienis zouden leiden. Ook meerdere Democratische politici zijn tegen de voorstellen van hun president.

Nieuw plan

Het Witte Huis presenteerde maandag een herzien voorstel, dat 31 miljoen Amerikanen aan een verzekering moet helpen. Het nieuwe plan kost 950 miljard dollar (bijna 700 miljard euro) in de komende tien jaar. De middenklasse krijgt een belastingvoordeel om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Het overheidstoezicht op de berekende premies wordt aangescherpt, om woekeren te voorkomen.

Compromisvoorstel

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden stemden vorig jaar in met twee aparte wetsvoorstellen om de zorgsector te hervormen. Op basis van die plannen moet nu een compromisvoorstel worden ingediend, waarover de beide kamers van het Amerikaanse parlement nogmaals moeten stemmen. Na recentelijk verlies van een Senaatszetel aan de Republikeinen kan de oppositie de wetgeving met procedures vertragen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top