Gastvrijheid

'Minder belasting op suikervrije frisdrank'

'Minder belasting op suikervrije frisdrank'

De verbruiksbelasting op suikervrije frisdranken en bronwater gaat waarschijnlijk sneuvelen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van het Algemeen Dagblad.

Het gaat om een beoogde maatregel in het nog te sluiten Preventieakkoord, waar momenteel over wordt gesproken. Minister Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil met dat akkoord de komende jaren de gezondheid van de bevolking verbeteren. Het ministerie hoopt het akkoord in oktober te presenteren.

Verbruiksbelasting wordt niet alleen op frisdranken en water geheven, maar ook op onder andere vruchtensap en alcoholvrij bier.

De onderhandelingen over het akkoord zijn onderverdeeld in drie onderwerpen: roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Onder meer zorgaanbieders, patiëntenorganisaties, sportverenigingen en bedrijven zijn betrokken bij de gesprekken. 

BTW-verhoging

Onder meer ouderenbond ANBO reageert verbaasd op de plannen en vindt deze niet te rijmen met de voorgenomen BTW-verhoging. ANBO-bestuurder Liane den Haan: "Dus we maken eten, óók gezond eten zoals groenten en fruit, eerst duurder, om vervolgens in plastic verpakt water en cola light goedkoper te maken? Dat slaat nergens op! Om overgewicht tegen te gaan moet je zorgen dat gezonder eten in het algemeen bereikbaarder wordt. Bovendien komt er fantastisch water uit de kraan, dat nog altijd veel goedkoper én veel milieuvriendelijker is dan verpakt water."

Den Haan: "Ik durf te zeggen dat de BTW-verhoging leidt tot een ongezondere levensstijl bij mensen in de laagste inkomensgroep, omdat gezonde keuzes ook nu al duurder zijn dan ongezonde. En dat verschil wordt alleen maar groter. Ik lees in het AD dat er geen dekking is voor de 250 miljoen die deze cola-subsidie kost. Laten er dan direct verstandige keuzes gemaakt worden." (Skipr/ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top