ACTUEEL

'Bestrijd tijgermug in Weert met inzet leger'

Om de Aziatische tijgermug te bestrijden in het Limburgse Weert zou het leger ingezet moeten worden. Dat zegt Wilfred Reinhold van het platform Stop Invasieve Exoten.

Volgens hem is het voor het eerst dat de tijgermug mug zich op een vaste plek in Nederland heeft gevestigd. Reinhold stelt vast dat het de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet lukt om de tijgermug in Weert uit te roeien. "Daarom is het tijd voor een andere aanpak. In andere landen worden ook soldaten ingezet om deze insecten te bestrijden. De NVWA heeft niet genoeg mankracht en kan het niet aan." Het leger zou volgens Reinhold ingezet kunnen worden om onder meer vallen te zetten in grotere gebieden en de mug te bestrijden met biologisch gif.

De NVWA is het er niet mee eens. "Het is niet zo dat de tijgermug zich heeft gevestigd in Weert. We zijn bezig met het bestrijden van de tijgermug daar", zegt een woordvoerster. Volgens haar heeft de NVWA dit jaar 35 tijgermuggen aangetroffen in de Limburgse plaats.

De tijgermug, die oorspronkelijk uit Azië komt, is dit jaar ook al opgedoken in onder meer Amstelveen, Assen, Almere en Westervoort en Montfoort. De mug steekt vooral overdag en kan allerlei virusziekten verspreiden, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zika. De Aziatische muggen liften meestal mee naar Nederland in autobanden of in lucky bamboo, een oosterse kamerplant. 

Onderzoek

Het UMC Utrecht en gezondheidsinstituut RIVM kondigden woensdag aan onderzoek te gaan doen naar de gezondheidsrisico’s van het groeiend aantal tropische muggen in Nederland. Reizigers die in het komende jaar naar exotische landen gaan worden gevraagd om mee te doen. Daarmee moet de ernst van de virusinfecties die deze muggen verspreiden duidelijk worden.

"Omdat muggen uit exotische landen steeds vaker voorkomen in Nederlanden en deze muggen zich steeds beter kunnen handhaven binnen Europa wordt de kans dat infecties zoals dengue gaan voorkomen in Nederland groter. Met name de tijgermug is een significante zorg voor de Nederlandse publieke gezondheid", aldus het Utrechtse ziekenhuis. Het risico dat deze mug zich ook gaat vestigen in Nederland wordt volgens het UMC steeds groter.

Reizigers zullen gerekruteerd worden in samenwerking met verschillende reisorganisaties en een campagne via Facebook. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top