ACTUEEL

Medisch onderzoekers krijgen Descartes-Huygensprijs

De medisch onderzoekers Marc Humbert en Athur Wilde krijgen op 30 maart de Descartes-Huygensprijs uitgereikt voor hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking op wetenschappelijk gebied. Dat maakte de Koninklijke Nederlandse Akademie voor de Wetenschappen (KNAW) maandag bekend.

Pulmonale hypertensie

Marc Humbert (46) is als onderzoeker verbonden aan de Université Paris-Sud. Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar pulmonale hypertensie, verhoogde bloeddruk in de bloedvaten rond de longen. Zijn werk sluit volgens de KNAW goed aan bij dat van zijn Nederlandse collega Vonk Noordegraaf van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Plotselinge hartdood

Arthur Wilde (53) is hoogleraar cardiologie aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de achtergrond van hartritmestoornissen en het ontstaan van plotselinge hartdood. Hij werkt daarbij samen met verscheidene Franse onderzoeksgroepen.

Descartes-Huygensprijs

De Descartes-Huygensprijs is een initiatief van de Franse en Nederlandse regering en wordt sinds 1995 uitgereikt. De KNAW kiest de Franse winnaar en haar Franse evenknie, de Académie des sciences, de Nederlandse.

23.000 euro

Aan de onderscheiding is een bedrag van 23.000 euro gekoppeld. Het is de bedoeling dat de onderzoekers dat geld gebruiken voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland dan wel Frankrijk. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top