ACTUEEL

Aantal mensen met psychische klachten daalt

Het percentage mensen met psychische klachten is sinds het begin van deze eeuw afgenomen. In 2008 had 9 procent van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder geestelijke gezondheidsproblemen, in 2001 was dat nog 11 procent. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Vrouwen

De daling is vooral toe te schrijven aan vrouwen. Onder hen daalde het percentage met psychische klachten van 14 naar 11 procent, terwijl bij mannen nauwelijks sprake was van een afname. Desondanks kampen vrouwen nog altijd vaker met psychische klachten dan mannen. Zij voelen zich vooral vaker zenuwachtig en onrustig.

Levensverwachting

Doordat de geestelijke gezondheid is verbeterd, is ook de zogenoemde levensverwachting in goede geestelijke gezondheid toegenomen. Die bedraagt 74 jaar voor kinderen die in 2008 zijn geboren, tegen 70 jaar voor kinderen uit 2001.

CBS-onderzoek

Het CBS stelt de gemiddelde geestelijke gezondheid vast aan de hand van vijf vragen. Deelnemers aan het onderzoek wordt onder meer gevraagd hoe vaak zij zich ongelukkig, neerslachtig, zenuwachtig of rusteloos voelen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top