HRM

Eindbod van dik 8 procent medewerkers UMC's

De werkgevers van universitaire ziekenhuizen hebben een eindbod uitgebracht aan vakbonden van een structurele loonsverhoging van 8,25 procent voor zorgmedewerkers. Het gaat om een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra, maakte werkgeverskoepel, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), bekend.

Het gaat om een salarisverhoging van 2,5 procent dit jaar, 2,75 procent in 2019 en 3 procent in 2020, telkens per 1 augustus van het betreffende jaar. Ook doet de NFU verschillende voorstellen om de werkdruk te verminderen.

De werkgevers roepen de bonden op om snel een akkoord te sluiten. "Met dit bod willen we onze waardering tonen voor alle medewerkers in de umc's. We hebben goed geluisterd naar de wensen en zorgen van onze medewerkers en de vakbonden. Daarom komen we vandaag met een fair en evenwichtig eindbod", zegt Leon van Halder van de NFU.

Overdonderd

Elise Merlijn, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn, zegt overdonderd te zijn door het persbericht van de NFU. "Een bijzondere manier van communiceren. Normaal gesproken nodig je partijen eerst uit om het te bespreken. Het is nu aan de mensen van de umc's of dit wel of niet akkoord is." Volgens haar ligt het bod 2 procent hoger dan het eerdere voorstel in mei.

FNV gaat eerst samen met vakbondsleden bij umc's kijken of het bod goed genoeg is om voor te leggen aan alle leden binnen de sector. De bond neemt daar 24 september een besluit over. De vakbond gaat intussen voorlopig door met actievoeren. "We gaan door met het voeren van stiptheidsacties en draaien vanaf half oktober zondagsdiensten op doordeweekse dagen'', zegt Merlijn. 

Actie

Bonden en werkgevers ruziën al tijden over de salarissen van artsen, laboranten, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers. De afgelopen maanden voerden de zorgmedewerkers op verschillende manieren actie uit protest tegen de, in hun ogen, te lage lonen en hoge werkdruk. Woensdagmiddag zouden er nieuwe acties worden voorbereid. Of die doorgaan is nog onbekend. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top