ACTUEEL

Nictiz gaat opnieuw de boer op met schakelpunt

Nationaal ICT Instituut in de zorg (Nictiz) heeft een Europese aanbesteding uitgeschreven voor het beheer, de exploitatie en de doorontwikkeling van het landelijk schakelpunt (LSP). De opdracht heeft een totale waarde van negen miljoen euro. Dat meldt Computable.

Handvol

Het LSP is de beveiligde verbinding tussen zorgverleners die informatie uitwisselen via het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Het beheer wordt op dit moment uitgevoerd door ICT-dienstverlener CSC. Samen met databaseleverancier Intersystems bouwde CSC het huidige LSP, dat begin 2006 werd opgeleverd. Nictiz kan volgens Computable nog niet toelichten wat de reden is achter de aanbesteding. CSC heeft tegenover Computable nog niet gereageerd op de vraag waarom de opdrachtgever een nieuwe beheerder zoekt. Duidelijk is wel dat op dit moment slechts een handvol zorginstellingen daadwerkelijk op het LSP is aangesloten. Volgens Computable voldeed eind 2009 bijna tweederde van de zorgsystemen niet aan de eisen voor aansluiting op het landelijk schakelpunt.

Doorontwikkeling

Uit het begeleidende aanbestedingsdocument blijkt dat het LSP flink op de schop gaat. “Aangezien de omgeving waarbinnen het LSP fungeert nog niet uitontwikkeld is, worden de nodige inspanningen verwacht ten aanzien van de doorontwikkeling van de LSP-dienstverlening”, stelt Nictiz. Voor deze doorontwikkeling is drie miljoen euro beschikbaar. Voor het beheer en de exploitatie van het LSP wordt zes miljoen euro gereserveerd.

Hobbels

De invoering van het EPD kent veel hobbels. De verplichte gegevensuitwisseling had op 1 september van start moeten gaan, maar na kritiek van betrokken artsen, apothekers en ziekenhuispersoneel werd deze termijn door minister Klink verschoven. Wat de mogelijke komst van een nieuwe LSP-beheerder betekent voor de invoering van het EPD, is niet duidelijk.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top