ACTUEEL

Marktwerking drijft prijs specialistische zorg niet op

De marktwerking in de ziekenhuizen heeft de prijs voor de medisch specialistische zorg niet opgedreven. De omzetten van de ziekenhuizen namen in 2008 met ongeveer 3 procent toe. Dat is lager dan werd verwacht, concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag in een tussenrapportage over 2008. De NZa heeft in het onderzoek niet de salarissen van medisch specialisten meegenomen.

Positieve ontwikkeling

De NZa vindt dat de markt zich positief ontwikkelt. De wachtlijsten zijn voor een deel weggewerkt. Volgens de autoriteit hebben onder anderen specialisten meer aandacht voor kwaliteit en transparantie. Zij nemen steeds meer initiatieven om de zorg te verbeteren.

NZa: marktwerking verruimen

De NZa wil daarom dat de marktwerking wordt uitgebreid. Waar ziekenhuizen nu grotendeels nog met een vast budget werken, worden ze straks afgerekend op het aantal behandelingen dat ze uitvoeren. Nu bestaan er nog voor 34 procent van de behandeling vrije prijzen; vanaf volgend jaar zou dat voor de helft van de gevallen moeten gelden.

Besluit over marktwerking

Demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) zou voor 1 april moeten besluiten of hij de marktwerking inderdaad op meer operaties loslaat. Of hij hierover een beslissing neemt, is nog maar de vraag. Door de val van het kabinet kan dit onderwerp op de lange baan worden geschoven, vooral omdat de politiek verdeeld is. De PvdA liet bijvoorbeeld vorige week al weten dat de partij tegen is.

Korten medisch specialisten

Een ander thema dat mogelijk vertraging oploopt, zijn de bezuinigingen in de specialistische zorg. Klink wil de vrijgevestigde medisch specialisten korten met 512 miljoen euro. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top