ACTUEEL

Pauline Meurs: 'Hoge prijzen medicijnen ondermijnen zorgstelsel'

De geloofwaardigheid van het zorgstelsel wordt ondermijnd door onbegrijpelijk hoge prijzen van sommige geneesmiddelen. Overheid, zorgverzekeraars en zorgverleners moeten in actie komen. Dat schrijft Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in een opiniestuk in het FD.

Meurs wijst erop dat gezondheid al jaren topprioriteit voor burgers is en waarschuwt dat vooral extreem hoge medicijnprijzen de onderlinge solidariteit en daarmee het draagvlak voor het zorgstelsel ondermijnen. "Het is niet uit te leggen waarom de prijs zo hoog is”, schrijft de hoogleraar.

Volgens Meurs is er iets te doen aan de hoge medicijnprijzen. Een belangrijke rol is voor de overheid weggelegd. "Verreweg de grootste kostenpost bij de ontwikkeling van geneesmiddelen vormt het zeer grote aantal mislukkingen", stelt Meurs. "Gemiddeld komt slechts 1 op de 10 middelen die het dure klinisch onderzoek ingaan uiteindelijk op de markt. De kosten voor al die mislukkingen worden verdisconteerd in de prijs."

Om dit probleem te tackelen zou de overheid alternatieve ontwikkelmodellen voor geneesmiddelen moeten financieren. Ten tweede kan de overheid veel striktere eisen stellen aan het openbaar maken van onderzoeksresultaten. Daarnaast kan overheid de ontwikkeling van veelbelovende geneesmiddelen door de universiteiten langer financieren. Dan staan de universiteiten veel sterker in hun onderhandelingen met bedrijven en kunnen zij vooraf prijsafspraken maken.

"Nederland heeft een uitstekend onderzoeksklimaat, actieve burgers die mee willen investeren in andere modellen, en een goede infrastructuur voor nieuwe bedrijven", concludeert Meurs in het FD. "Laat Nederland op dit terrein gidsland zijn en niet alleen de geneesmiddelenmarkt aanpakken maar ook die van de hulpmiddelen. Ook daar is een wereld te winnen."

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Gijs van Loef

21 september 2018

Ik ga nog een stap verder, mevr. Meurs: De publieke sector (Overheid en Academische ziekenhuizen) moet de ontwikkeling van 'dure' medicijnen in eigen hand nemen en bovenal in haar publieke communicatie een veel scherpere boodschap uitdragen over de zin en de onzin van nieuwe wondermiddelen. Graag ga ik met u hierover in gesprek.

Gijs van Loef

21 september 2018

En daar voeg ik aan toe dat de ondermijning van het zorgstelsel meerdere oorzaken heeft en die liggen niet in de vrije markten van de toeleveranciers zoals Big Pharma, maar die zitten in het DNA van het stelsel zogezegd.

Van den Berg

23 september 2018

Openbaarmaking geldstromen en verplicht openacces publicaties zijn een must, universiteiten horen in the lead te zijn bij onderzoek. Marketing moet verboden worden voor medicatie en medische hulpmiddelen etc. voor zieke medemensen.

Top