ACTUEEL

Jeugdzorg regio Amsterdam valt fors duurder uit

De regio Amsterdam gaat mogelijk met 33 miljoen euro over het budget voor specialistische jeugdzorg heen. Dat schrijft wethouder Marjolein Moorman in een brief aan de gemeenteraad.

Het budget voor de jeugdzorg in de regio Amsterdam-Amstelland en Zaanstreek-Waterland is 164 miljoen euro. Zo’n 110 miljoen wordt in de hoofdstad besteed. Moorman schrijft niet welk deel van de budgetoverschrijding voor rekening van Amsterdam is. De jeugdzorg vormt voor Amsterdam wel 'een risico in de Najaarsnota', aldus de wethouder.

Nieuw beleid

Eerder deze maand informeerde Moorman de gemeenteraad al over de averechtse effecten van het nieuwe beleid in de jeugdzorg, zo meldt het AD. De gemeente zet met het nieuwe beleid in op de preventie van problemen bij jeugdigen. Zo zou moeten worden voorkomen dat kinderen naar een dure psycholoog of kinderpsychiater moeten worden verwezen. In de praktijk wordt juist meer verwezen naar die specialistische jeugdhulp.

Op de achtergrond speelt volgens het AD ook een andere discussie. De gemeente onderzoekt het invoeren van een prestatiebekostiging in de jeugdzorg. Een zorgverlener die de behandeldoelen haalt, krijgt die behandeling volledig vergoed. Lukt dat niet, dan wil de gemeente 70 procent van de behandeling vergoeden. Dat voornemen kan leiden tot inkomensverliezen bij instellingen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Leo J van Oudheusden

25 september 2018

de jeugdzorg heeft zich rampzalig ontwikkeld; de vraag voor de gemeente is hoe draai ik deze zorg verder de nek om

Top