ACTUEEL

Tactus brengt verslavingsexpertise naar Turkije

Ggz-instelling Tactus heeft in Turkije een regionaal behandelmodel voor verslaafden gelanceerd. Met het project is een bedrag van circa 6,5 ton gemoeid, dat wordt betaald door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kennisoverdracht

Het eerste resultaat bestaat uit de opening van een kliniek met tien bedden.  Voor de komst van Tactus telde Gaziantep in Zuidoost-Turkije slechts twee bedden voor verslavingszorg. De komende drie jaar gaan trainers van Tactus op locatie helpen de klinische faciliteit verder uit te bouwen, met name door kennis over te dragen over evidence based behandelmethoden. Daarnaast komt er twee tot drie keer een Turkse delegatie naar Nederland.

Behandelcultuur

Hoewel het initiatief vooral bedoeld is om Turkse zorgverleners te ondersteunen, denkt projectleider Adri Hulshoff dat ook Tactus baat kan hebben bij de uitwisseling. “Wij leren zo de behandelcultuur in Turkije kennen”, stelt Hulshoff. “Het is voor ons niet altijd gemakkelijk om aansluiting te vinden bij Turkse verslaafden in Nederland.”

Media

De voornaamste doelgroep van het Tactus-initiatief bestaat uit veelal minderjarige lijmsnuivers. Daarnaast is ook het gebruik van heroïne en cannabis in opkomst. De opening van de kliniek in Gaziantep is in de Turkse media breed uitgemeten.  De opening medio februari werd verricht door de Turkse minister van Europese Integratie.

Matra Programma

Tactus voert het project uit in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Financiering vindt plaats binnen het kader van het zogeheten Maatschappelijke Transformatie (Matra) Programma, bedoeld om potentiële toetreders tot de Europese Unie te ondersteunen op het gebied van ondermeer goed bestuur, gezondheidszorg en veiligheid.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top