ACTUEEL

'Ggz-patiënt moet verplicht naar zelfhulpgroep'

Deelname aan zelfhulpgroepen vergroot de zelfredzaamheid van patiënten. Dat betoogt directeur Dick Trubendorffer van de gelijknamige kliniek voor verslavingszorg. Om die reden zou deelname aan dergelijke zelfhulpgroepen verplicht gesteld moeten worden.

Volgens Trubendorffer onderschat de Nederlandse verslavingszorg het belang van contact via zelfhulpgroepen voor het overwinnen van een verslaving. Bij de behandeling van een verslaving wordt door specialisten vaak gekeken naar biologische en genetische componenten. Aandacht voor het belang van “contact met jezelf en je omgeving” blijft vaak achterwege. Terwijl het ontbreken hiervan de voedingsbodem is voor verslaving, aldus Trubendorffer.

Slachtofferrol

“Ondanks de explosieve groei van het aantal zelfhulpgroepen in Nederland, maakt de verslavingszorg hier in haar behandelingen maar mondjesmaat gebruik van”, stelt Trubendorffer. “Behandelaren stappen te snel over het belang van contact en het hebben van een sociaal netwerk heen. Hierdoor blijven patiënten onnodig lang hangen in een slachtofferrol en maken te weinig patiënten de stap van patiënt naar cliënt. Veel klinische zorg stopt als de patiënt abstinent is, maar dan begint het afkicken pas echt.”

Volgens Trubendorffer is het de hoogste tijd dat de verslavingszorg het belang van contact via deelname aan zelfhulpgroepen omarmt. “Help patiënten uit hun slachtofferrol en vergroot hun zelfredzaamheid door hen verplicht te laten deelnemen aan zelfhulpgroepen. Dit is essentieel voor het overwinnen van hun psychische verslaving en welzijn daarna”, aldus Trubendorffer.

Voorwaarde

Wat Trubendorffer betreft wordt deelname aan zelfhulpgroepen voorwaarde voor het bieden van betaalde geestelijke gezondheidszorg. Overheid en zorgverzekeraars zouden hierbij een centrale rol moeten vervullen. “Beoordeel verslavingszorginstellingen op de mate waarop zij patiënten stimuleren om zelfredzamer te zijn en stel deelname aan zelfhulpgroepen verplicht als voorwaarde voor het mogen aanbieden en het vergoeden van de geestelijke gezondheidszorg.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Miranda van den Broek

25 september 2018

Helemaal eens dat zelfhulpgroepen een belangrijke rol kunnen spelen bij herstel en het oppakken van zelfregie. Een van de belangrijkste succesfactoren daarin is in mijn ogen echter dat er geen sprake is van dwang. Verplicht stellen is daarom een heel slecht idee. Contact leggen met dergelijke initiatieven, door u als zorgverlener, zodat u uw cliënt
erover kunt adviseren, is juist een heel goed idee!

Top