ACTUEEL

Hof komt binnen 2 maanden met tabaksbesluit

Het gerechtshof in Den Haag neemt binnen zeven tot acht weken een besluit over het al dan niet strafrechtelijk vervolgen van de tabaksindustrie. Advocaat Bénédicte Ficq, die aandringt op de vervolging, zei dat na afloop van een zitting waarbij zij, de tabaksindustrie en het Openbaar Ministerie (OM) hun standpunt aan het hof konden toelichten.

Omdat het een besloten zitting was mag Ficq geen inhoudelijke mededelingen doen. Wel zei ze dat de betrokkenen alle ruimte kregen om de argumenten naar voren te brengen en dat de sfeer prettig was. De betogen werden af en toe alleen onderbroken door vragen van de drie raadsheren.

Het OM liet begin dit jaar weten dat er "binnen huidige wet- en regelgeving" geen mogelijkheden zijn voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten. Ficq startte daarop een zogeheten artikel 12-procedure om te proberen alsnog vervolging af te dwingen.

Ernstige verslaving

"Roken is geen vrije keuze, het is een ernstige verslaving. Als het gerechtshof dat beseft, gecombineerd met het feit dat sigaretten veel en veel hogere waarden giftige stoffen bevatten dan is toegestaan, denk ik dat we een grote kans maken", zei Ficq voor aanvang van de zitting.

Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënte Annemarie van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrifte. De tabaksindustrie heeft naar het oordeel van de klagers sigaretten bewust verslavend gemaakt.

De voorzittende rechter van het hof trok zich begin deze week terug uit de tabakszaak. Ficq had gehoord dat hij tijdens een privé-aangelegenheid zou hebben gezegd dat "roken ieders eigen verantwoordelijkheid is". Ze vreesde daarom dat hij vooringenomen was en vond dat hij niet kon aanblijven. Een van de raadsheren nam zijn taak over en er kwam een nieuwe raadsheer bij. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top