ACTUEEL

Bruins wil kijken naar bloeddonatie door homo’s

Minister Bruno Bruins wil in de toekomst wellicht soepeler omgaan met bloed- en weefseldonatie door homoseksuelen. Hij wil wel eerst kijken naar ervaringen uit Denemarken, waar de regering vanaf volgend jaar het makkelijker wil maken voor homoseksuelen om bloed te doneren.

In Nederland mogen homoseksuelen alleen bloed doneren als ze twaalf maanden geen seks hebben gehad. De rechtvaardiging is dat de kans op een seksueel overdraagbare aandoening groter zou zijn bij deze 'risicogroep'. Of ze veilige seks hebben, of een vaste relatie hebben, wordt hierbij niet meegewogen.

Denemarken wil de termijn vanaf volgend jaar verlagen naar vier maanden. Voor mensen in een monogame relatie zou de beperking zelfs helemaal vervallen. Bruins wil de effecten in Denemarken in de gaten houden en, als die daar aanleiding toe geven, de regels in Nederland mogelijk versoepelen.

Onnodig discriminerend

Belangenorganisatie COC is blij dat Bruins openstaat voor aanpassingen, maar zegt "boter bij de vis" te willen en niet alleen meer onderzoek. Volgens het COC is het huidige beleid "onnodig discriminerend". De organisatie wijst erop dat de vorige minister, Edith Schippers, bloedbank Sanquin vorig jaar ook al vroeg de mogelijkheden voor een versoepeling te onderzoeken. "Van dat onderzoek is niets meer vernomen." (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top