ACTUEEL

VUmc benoemt 'verbindende medicus' tot bestuursvoorzitter

VUmc benoemt 'verbindende medicus' tot bestuursvoorzitter

De raden van toezicht van het VUmc en AMC, sinds 7 juni bestuurlijk gefuseerd als Amsterdam UMC, hebben Chris Polman benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van VUmc. In die functie is hij tevens vicevoorzitter van de raad van bestuur van AMC. Hiermee kiest de fusieorganisatie voor een medisch specialist als opvolger van Wouter Bos.

Chris Polman is sinds 2013 lid van de raad van bestuur van VUmc en sinds september 2016 tevens decaan. Hij trad in dienst bij VUmc in 1986 en geldt volgens het Amsterdam UMC als een "eminent wetenschapper op het gebied van multiple sclerose (MS) en een bevlogen neuroloog". In 1994 werd hij benoemd tot hoogleraar neurologie. Voor zijn benoeming in het bestuur in 2013 gaf hij onder meer leiding aan de afdeling neurologie, het MS Centrum en het Stafconvent (de medische en wetenschappelijke staf).

Diplomatiek

Polman wordt beschouwd als een verbindend persoon die veel belang hecht aan een goede samenwerking tussen diverse disciplines in Amsterdam UMC. In een profiel van de MS-onderzoeker in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet in 2011 noemen bekenden hem diplomatiek en laid back. Alan Thompson, bestuurder van het Institute of Neurology aan de University College London, kent Polman al decennia en zegt nog nooit ruzie met hem te hebben gehad. Hij is redelijk en bezit gezond verstand, aldus Thompson. "Daardoor heb je het gevoel dat hij alle omstandigheden onder controle heeft."

Collega-wetenschapper Fred Lublin van de Amerikaanse Mount Sinai School of Medicine noemt Polman "een uiterst plezierige, collegiale persoonlijkheid die zich door zijn bedachtzaamheid nooit verliest in twistgesprekken". Dit betekent niet dat Polman zich alles laat welgevallen. In het The Lancet-profiel wijdt hij kritische woorden aan de farmaceutische industrie. Volgens hem praten farmaceuten liever met het Amerikaanse medicijnagentschap FDA dan met klinische neurologen. "Ze zijn niet niet meer geïnteresseerd in intellectuele en wetenschappelijke inbreng en zetten hun eigen klinische trials op om maar te kunnen produceren." Het academische MS-onderzoek verliest zijn grip op de trials en dat is niet goed voor de ontwikkeling van MS-medicijnen, stelt Polman.

Raden van bestuur

Met de benoeming van Polman bestaan de raden van bestuur van Amsterdam UMC nu uit vier leden: naast Chris Polman zijn dat Hans Romijn, voorzitter raad van bestuur AMC en vicevoorzitter VUmc, Frida van den Maagdenberg en Mark Kramer, beiden lid raden van bestuur. De procedure voor de werving van een vijfde bestuurslid loopt nog.

In een reactie op de benoeming zegt Wim Kuijken, voorzitter van de raden van toezicht: "We zijn blij dat Chris Polman bereid is om het (vice-)voorzitterschap van de raden van bestuur binnen Amsterdam UMC op zich te nemen. Hij is vanwege zijn achtergrond en royale ervaring in de gezondheidszorg uitstekend in staat om mede leiding te geven aan Amsterdam UMC en deze prachtige instelling verder te ontwikkelen ten dienste van een voortgaande verbetering van de patiëntenzorg, het wetenschappelijk onderzoek en de opleiding van verpleegkundigen en artsen."

Tot voor kort was voormalig PvdA-politicus Wouter Bos bestuursvoorzitter van VUmc. Hij is vertrokken omdat hij per 1 oktober 2018 is benoemd tot bestuursvoorzitter van de nieuwe staatsdeelneming Invest NL.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top