ACTUEEL

VVT-instellingen negeren homoseksuele ouderen

Verzorgenden hebben nauwelijks oog voor homoseksuele cliënten. Bijna de helft van verzorgenden gaat er vanuit dat er weinig tot geen homoseksuele cliënten zijn. Dit blijkt uit een peiling van het Tijdschrift voor Verzorgenden (TVV).

‘Nooit aandacht’

Leidraad voor de webenquête was de vraag: “Is er in jouw (thuis)zorginstelling aandacht voor homoseksuele ouderen?” Een derde van de geënquêteerden gaf dat er “nooit” aandacht was voor homoseksuele ouderen. Van alle stemmers denkt een groot deel (45 procent) dat er amper homoseksuele cliënten zijn. Bij 9 procent van de stemmers wordt er in de instelling wel eens gesproken over homoseksuele cliënten. Slechts 13 procent van de verzorgenden gaf aan dat er op hun werk zeker aandacht is voor homoseksuele ouderen.

Roze beleid

Woordvoerster Manon Linschoten van COC Nederland toont zich op de site van TVV geschokt over de blinde vlek. “Er wonen zo'n 350 duizend homoseksuele 50 plussers in Nederland, en die wonen óók in zorginstellingen.” Volgens Linschoten is het van belang dat instellingen zich bewust worden van deze doelgroep. “Ik denk dat veel zorginstellingen niet het idee hebben dat ze homo-onvriendelijk zijn”, aldus Linschoten. “Maar alleen al het feit dat er nooit aandacht wordt geschonken aan een roze beleid, zorgt er al voor dat homoseksuele ouderen niet zichzelf kunnen zijn.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

3 maart 2010

Ik snap eerlijk gezegd de 'geschokte' reactie van Mevr. Linschoten niet. Waarom zou er extra aandacht besteed moeten worden aan homoseksuele ouderen, ten opzichte van heteroseksuele ouderen? Zouden zij niet gewoon allemaal even veel en even goede aandacht moeten krijgen? In hoeverre is het de verantwoordelijkheid van een instelling om zich bezig te houden met de seksuele voorkeur van de cliënten? Het lijkt mij voor de zorgvraag eerlijk gezegd nauwelijks relevant.

Top