ACTUEEL

ANBO: ken toeslagen automatisch toe om ouderen te helpen

Ouderen moeten bewuster worden van de toeslagen die ze kunnen aanvragen. Op aandringen van het CDA wil een meerderheid van de Tweede Kamer dat de overheid met een voorlichtingscampagne komt. Ook het aanvragen van de toeslagen moet simpeler.

Het CDA wil dat ouderen meer gebruik maken van de toeslagen waar ze recht op hebben. Het stelsel is ontoegankelijk waardoor veel ouderen geen huur- en zorgtoeslag aanvragen, terwijl ze er wel recht op hebben, aldus CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg. Hij vindt een overheidscampagne nodig om het gebruik van toeslagen te stimuleren. Volgens het CDA kan het voorstel rekenen op een meerderheid, steun is er onder meer van coalitiepartner VVD.

Senioren weten vaak niet dat ze in aanmerking komen voor huur- en zorgtoeslag. Dit komt door onbekendheid met de regelingen of omdat de digitale aanvraag te ingewikkeld is. Zo'n 230.000 ouderen lopen hierdoor mogelijk jaarlijks duizenden euro's mis. "Zeer zorgelijk en eigenlijk onacceptabel", aldus Slootweg.

Ouderenorganisatie ANBO pleit ervoor om toeslagen automatisch toe te kennen, op basis van de inkomens die de Belastingdienst vaststelt. "Zo stoppen we het rondpompen van geld. We maken het systeem goedkoper, mensen krijgen waar ze recht op hebben en mensen worden niet langer geconfronteerd met naheffingen en correcties", stelt bestuurder Liane den Haan. (ANP)

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Har

3 oktober 2018

Heb een vergelijkbaar idee (ANP) geschetst op deze site vanmorgen.

Har

3 oktober 2018

De overheid heeft zelfs de privacy regels geschonden om bij huurders jaarlijk het verzamel inkomen op te eisen . Dit in het kader van de toen ingevoerde inkomensafhankelijke huurverhoging ( huurakkoord 2013).
Huurders worden geslachtofferd aan dit zeer discutabele huurbeleid. Door dit financiële opjaagsysteem werd ook de term Scheefwonen gelanceerd dit doet denken aan een bepaalde typering of groep in de 2 wereld oorlog ( ,40-45) . Het moge duidelijk zijn dat door Volkshuisvesting beleid geen middel wordt geschuuwd om huurders te demoniseren . In tegenstelling tot de koopsector . Binnen de huursector wonen nu niet echt de rijkste populatie mensen van het land . Met al deze maatregelen was het vrij simpel om ook de toeslagproblematiek te betrekken en via dit zelfde jaarlijkse belastinginzicht automatisch de toeslag wel of niet toe te kennen . Immers de meeste gepensioeneerde hebben al jaren het en terug lopend inkomens patroon . Ook komen de meeste samenwonende gepensioeneerde niet in aanmerking , je moet bijna in de financiële goot liggen wil je deze toeslagen krijgen . Dat is wel heel slim berekend door de overheid.

Top