ACTUEEL

RIVM gooit campagne over andere boeg

Meer gewone mensen 'van vlees en bloed' die vertellen over de gevaren van baarmoederhalskanker en het vaccin ertegen. En minder saaie wetenschappers die uitsluitend feitelijke informatie geven. Dat is de essentie van de nieuwe voorlichtingscampagne van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor het vaccin tegen baarmoederhalskanker. De campagne is dinsdag gepresenteerd.

Nieuwe oproep inenting meisjes

Eind maart worden de eerste meisjes weer opgeroepen om zich op kosten van de overheid te laten inenten tegen de kanker die ze later in hun leven zouden kunnen krijgen. Vorig jaar werden voor het eerst jonge meisjes uitgenodigd om zich te laten vaccineren. Ongeveer de helft kwam opdagen en dat was veel minder dan verwacht. Het RIVM weet de lage opkomst onder meer aan indianenverhalen die op internet verschenen over risico's die het vaccin zouden opleveren.

RIVM: vaccin wel degelijk veilig

Volgens het RIVM is het vaccin wel degelijk veilig en helpt het ongeveer 70 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker te voorkomen. Om nog betere bescherming te krijgen, is het volgens het RIVM belangrijk dat de meisjes later, als ze eenmaal ouder zijn dan 30 jaar, een zogenoemd 'uitstrijkje' laten maken bij de huisarts. Hiermee kunnen andere soorten baarmoederhalskanker worden opgespoord. Per jaar krijgen 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden 200 vrouwen aan deze ziekte.
Inenting voor seksuele contacten.

Inenting voor seksuele contacten

De meisjes die vorig jaar 12 jaar zijn geworden, krijgen nu een uitnodiging voor inenting. Het RIVM kiest juist voor deze leeftijd omdat de meeste meisjes dan nog geen seksuele contacten hebben. Ongeveer 80 procent van de mensen die 'seksueel actief' zijn, dragen het HPV-virus bij zich dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Het wordt niet alleen overgebracht via geslachtsgemeenschap maar ook via, wat het RIVM noemt, 'frutselen en friemelen' bij het vrijen. Meestal maakt het lichaam van het meisje het virus onschadelijk. In sommige gevallen gebeurt dat niet. Het virus kan dan vijftien tot twintig jaar later tot baarmoederhalskanker leiden.
Deze maand krijgen ze een brief thuisgestuurd en een magazine met informatie. Op de website www.prikenbescherm.nl geven meisjes die de prikken al hebben gehad bijvoorbeeld informatie over wat er bij hen is gebeurd. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

willeke janssen

9 maart 2010

Baarmoederhalskanker is verschrikkelijk. Ook al wordt in 98% van de gevallen het probleem door je eigen lijf opgelost, die twee procent is toch teveel. We hebben in Nederland en ook verder in Europa screeningsprogramma’s om BMHK in een vroeg stadium op te sporen. De meeste overledenen aan BMHK zijn niet tijdig voor hun “uitstrijkje” geweest. Volg je dat programma dan zit je veiliger dan in een auto, zal ik maar zeggen. Enkele jaren geleden bracht de Gezondheidsraad een nieuw advies uit voor verdere verbetering van dat bevolkingsonderzoek. MAARRRR…. Dat onderzoek is in een la verdwenen, niemand weet waar het gebleven is en het RIVM doet of z’n neus bloedt. Want het rapport van de GR werd ingehaald door een gentech product van een farmagigant om een vaccin te maken “tegen BMHK”. En dat had veel geld gekost en moest dus worden verkocht.Inmiddels is er van alles over dat vaccin bekend geworden. Dat het misschien wel, maar misschien ook niet werkt. Dat het meeste “onderzoek” naar de werking is verricht door de belanghebbende concerns zelf. Dat het mogelijk de twee minder gevaarlijke HPV-stammen, waartegen het is gericht, omzeep helpt maar daarmee misschien wel plaats maakt voor andere, veel gevaarlijker stammen, die elders meer narigheid veroorzaken. Het paard achter de wagen, zoals dat heet.

Verder dat alle kritische geluiden worden bestreden als “indianenverhalen”. Dat integere wetenschappers die bedenkingen hebben worden gecriminaliseerd. Dat een organisatie als “kritisch Prikken” wordt afgeschilderd als een groepje dwaze vijanden, terwijl de artikelen op hun website stuk voor stuk afkomstig zijn uit wetenschappelijke bladen en voorzien zijn van een bronvermelding. Dat geschrokken en ongeruste ouders worden beschimpt en belachelijk worden gemaakt.Maar dat is nog niet alles. Verscheidene media berichtten over alle fraude met onderzoeksresultaten, belangenverstrengeling van fabrieken en autoriteiten, over het geknoei met cijfers, opkomststatistieken en veiligheid. Terwijl er voor 12-jarigen nog helemaal geen onderzoek is gedaan wordt het nieuwe programma ook aan die pubermeiden opgedrongen.En hoe: met een reclameburo, dat met slinkse verkooptechnieken de meiden bang maakt (emotionele chantage dus), met drogredenen over “veiligheid”, over “bescherming” enz. Terwijl nog niets bekend is over de kwaliteiten van de entstof, de duur van die zgn bescherming en eventuele bij-effecten op lange termijn. Want die vaccins zijn nog geen acht jaar getest, sommige nog korter maar hebben mogelijk bijwerkingen gedurende veertig tot vijftig jaar!Het is alles bij elkaar niet om blij van te worden. Maar het is ondanks alles toch iets waar verstandige meiden zelf voor kunnen kiezen. Of natuurlijk: NIET VOOR KIEZEN. Mijn dochters gaan geen prik halen. Ze kijken wel uit!!!

Top