ACTUEEL

'Geef meer bekendheid aan groene dagbesteding voor dementerenden'

Wageningen University & Research (WUR) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) pleiten voor meer bekendheid voor groene dagbesteding in de stad voor mensen met dementie. Dat zorgt voor betere gezondheid en welzijn. Bovendien is het goed voor mantelzorgers om tot rust te komen.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Groene initiatieven in de stad voor thuiswonende ouderen met dementie en hun mantelzorgers’ van WUR en RIVM, dat is gefinancierd door ZonMW en Alzheimer Nederland. WUR en RIVM publiceerden onlangs een factsheet en handreiking.

Activiteiten

Er zijn verschillende typen groene dagbesteding in de stad onderzocht: sociaal ondernemers die dagbesteding aanbieden in een groene omgeving zoals een stadsboerderij, verpleeghuizen die hun tuin openstellen en wijkbewoners die samen met andere partijen dagbesteding in een buurttuin aanbieden. Zij bieden heel veel verschillende activiteiten, bijvoorbeeld tuinieren, dierverzorging, wandelen, huishoudelijke activiteiten en creatieve activiteiten. De onderzoekers interviewden voor dit onderzoek mensen met dementie, mantelzorgers, aanbieders van groene dagbesteding en beleidsmedewerkers van gemeenten.

Mantelzorgers

Groene dagbesteding in de stad zorgt er volgens de deelnemers van het onderzoek voor dat mensen met dementie zinvol bezig kunnen zijn, fysiek geactiveerd worden, sociale contacten hebben, structuur in hun leven krijgen en beter eten. Ook geven zij aan het contact met natuur en dieren en de focus op het ‘gewone’ leven te waarderen.

Ook voor mantelzorgers is groene dagbesteding waardevol. Zij kunnen tot rust komen wanneer hun naaste naar de dagbesteding gaat, zij krijgen tijd voor hun eigen activiteiten en sociale contacten en voelen zich gerustgesteld als hun naaste het naar zijn of haar zijn heeft bij de groene dagbesteding.

Bekendheid

De aanbieders klagen nog wel over de bekendheid van dagbesteding in het groen. De onderzoekers raden aan meer bekendheid aan hun initiatieven te geven en om hun leerervaringen onderling meer te delen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top