ACTUEEL

EU steekt 2,5 miljoen in immuuntherapieën tegen kanker

Onderzoeker Edwin Bremer van het UMCG krijgt 2,5 miljoen euro subsidie van het EU Horizon 2020-en Marie Curie-programma om nieuwe immuuntherapieën tegen kanker te ontwikkelen. Het doel is om nieuwe medicatie te ontwikkelen die alleen op de plek van de tumor actief is.

Dat meldt het UMCG op 8 oktober. Bremer leidt een onderzoeksnetwerk I-DireCT, waarin ook  de Universiteit van Würzburg en de biotech-bedrijven Inocure uit Tsjechië, SurfLay uit Duitsland en Kahr Medical uit Israël deelnemen. Met de subsidie kan het netwerk tien jonge onderzoekers aantrekken.

Schade

De laatste jaren zijn er op het gebied van immuuntherapie belangrijke doorbraken bereikt, waardoor patiënten vaker ook op lange termijn kanker overleven. Maar de  huidige geneesmiddelen zijn alleen effectief bij bepaalde typen kanker en dan ook niet bij alle patiënten. Verder ontstaan er vaak ernstige neveneffecten door het gebruik van de geneesmiddelen, ook als een tumor succesvol wordt bestreden. Het onderzoeksnetwerk ontwikkelt nieuwe immuuntherapeutica die alleen op de plek van de tumor actief zijn. Deze aanpak moet het menselijk afweersysteem effectiever maken, de kanker beter bevechten zonder op andere plekken in het lichaam schade te veroorzaken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top