ACTUEEL

Ggz-instelling onderzoekt dood 31-jarige cliënte

Ggz-instelling Altrecht is een intern onderzoek gestart naar de dood van de 31-jarige psychiatrisch patiënte Suzanne Zwarts in februari dit jaar. Zwarts overleed in de gevangenis in Zaanstad, nadat ze onder dubieuze omstandigheden uit de Utrechtse ggz-instelling was verwijderd.

Dat schrijft staatssecretaris Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer. Blokhuis reageerde op kamervragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven. "Het is een breed onderzoek waarin zowel de menselijke factoren als systemen en procedures worden onderzocht en geanalyseerd. Dit, met als doel eventuele verbeteracties vast te kunnen stellen voor de toekomst", zegt een woordvoerder van Altrecht tegen het AD. Wanneer het onderzoek is afgerond, is nog niet bekend.

Excuusbrief

De raad van bestuur en de geneesheer-directeur stuurden de nabestaanden van Zwarts vorige maand een excuusbrief, waarin zij zeggen dat Altrecht "op belangrijke punten niet juist heeft gehandeld". In september vorig jaar probeerde Zwarts zich van het leven te beroven door brand te stichten in haar kamer. Altrecht zou daarop van alles hebben ondernomen om van haar af te komen. Zo zou een officier van justitie onder druk zijn gezet om haar aan te houden. Ook geeft Altrecht toe dat er geen volledige medische overdracht is geweest. Zwarts zat maanden in voorarrest tot ze stierf.

De gevangenis in Zaanstad en de IGJ zijn ook een onderzoek begonnen naar de dood van de vrouw. De inspectiedienst  beoordeelt ook de onderzoeksresultaten van Altrecht en sluit niet uit dat er nog aanvullend onderzoek vanuit de Inspectie wordt gedaan.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Pien

12 oktober 2018

Wat storend dat Altrecht meermaals verkeerd is geschreven.

Top